‘Een plek bij de eerste vijf zou keurig zijn’

Sandra Smeets. © SV Leveroy

De voetbalsters van Leveroy uit 2G staan momenteel tweede en presteren vooralsnog boven verwachting. Tijd voor een gesprek met voorstopper en aanvoerster Sandra Smeets.

Rob Hendriks

De prima resultaten zijn opvallend, omdat Leveroy vorig seizoen vrijwel constant tegen degradatie vocht. Maar de formatie van trainer Wim Zwambag versterkte zich onlangs met getalenteerde vrouwen uit de regio, en smeedde ondanks het nodige blessureleed een hecht en stabiel team. De 27-jarige Smeets, geboren en getogen in Leveroy, en vanaf haar negentiende actief in de vrouwenhoofdmacht aldaar, weet dat als geen ander. ,,Bij ons is de sfeer ontzettend goed. Het was even afwachten hoe de nieuwe meiden het zouden doen. Ze hebben veel talent, en dat komt er ook uit.”

Diamant

Smeets zelf voetbalde eerst bij Leveroy, verkaste vervolgens naar streekgenoot RKSVO en werd daar een diamant. Via enkele vriendinnen keerde ze terug naar Leveroy. Ze is spelmaakster, stippelt de lijnen uit, en toont inzicht en techniek. Haar passing mag er zijn. Bovendien scoorde Smeets in de eerste competitieheft vier keer, en dat is niet slecht voor een verdedigster. ,,Ik ga met hoekschoppen en vrije trappen altijd mee naar voren. Bij balbezit schuif ik door naar het middenveld. Zo probeer ik ons team goed neer te zetten.”

Volgens Smeets heeft oefenmeester Zwambag, net als Smeets bezig aan zijn negende jaar bij Leveroy, een groot aandeel aan de successen. Zo promoveerde Leveroy driemaal in vier jaar tijd. De laatste promotie was in 2018, via een 0-3 zege bij SVC. Smeets: ,,Onze trainer weet precies hoe hij met onze dames om moet gaan. Dat is wel eens lastig. Hij communiceert goed, is eerlijk, en neemt soms meiden apart om ze te wijzen op hun kwaliteiten. Hij legt ze uit wat zijn keuze zijn, en geeft ze zelfvertrouwen. Wim doet alles op een prettige en rustige manier. Deze manier van werken zie je weer terug in onze prestaties.”

Brug te ver

Leveroy won in de eerste seizoenshelft thuis verdiend met 3-1 van koploper ZSV. De ervaren Smeets hoopt, dat Leveroy het huidige niveau vast kan houden. Een stap omhoog - naar de eerste klasse - zou in haar ogen echter een brug te ver zijn. ,,Natuurlijk willen we voor het hoogst haalbare gaan, maar ik denk dat we het beste in 2G thuishoren. Daar kun je fijn bovenaan meedraaien. Als we dit jaar bij de beste vijf komen, hebben we het keurig gedaan.”

De enthousiaste Smeets zit overigens prima in haar vel. Ze is volleerd fysiotherapeute, werkt bij een praktijk in Haelen, woont samen met Roel, en is tevens een groot liefhebber van skiën. Ook is ze leidster bij Jong Nederland. Het voetbalplaatje maakt haar leven compleet. ,,Toen ik nog klein was, voetbalde ik altijd met jongens. Dan ging het er wat ruiger aan toe. Op een dag werd ik gevraagd of ik bij Leveroy wilde komen spelen. Ik kon daar natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen.”