Belgische prins Laurent verloor 12 miljoen euro in Libië: ‘Er lag een pistool voor mij op tafel’

Prins Laurent van België. © EPA

De Belgische prins Laurent (56) is 11 tot 12 miljoen euro verloren door een mislukt avontuur in Libië. In het Afrikaanse land was de broer van koning Filip tussen 2006 en 2010 bezig met een groot herbebossingsproject, maar hij werd er continu tegengewerkt, verschillende keren bedreigd en geconfronteerd met corruptie, zo vertelt hij in een interview met Le Soir.

Redactie

,,Een lid uit de entourage van een minister van Muammar Kaddafi legde eens een 9 millimeterpistool voor mijn neus op tafel, om mij te intimideren”, aldus Laurent.

Lees ook: Belgische prins Laurent vraagt in dramatische brief miljoenen terug

Aan het project kwam in 2010 plots een einde toen Libië het contract eenzijdig opzegde. Dat gebeurde volgens de prins nadat hij had geweigerd enkele topfiguren steekpenningen te betalen.

Fiasco

Het avontuur werd zodoende een fiasco voor Laurent, die de problemen met Libië inmiddels meer dan zat is. Hij probeert al jaren geld terug te krijgen, daarbij gesteund door een uitspraak van de rechtbank, maar de prins heeft nog geen stuiver gezien. Op hulp van de Belgische regering hoeft Laurent niet te rekenen.

,,Dit heeft me al onbeschrijfelijke schade toegebracht. Ik wil dat de mensen weten dat ik dit met hart en ziel heb gedaan”, zegt Laurent. ,,Destijds zocht ik zelfs een appartement in Tripoli. Ik liet mijn kinderen Arabisch leren...”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal