Dit zijn de 25 meest bijzondere Limburgse oorlogsfoto’s

De geruïneerde Sint Servaasbrug in Maastricht, Amerikaanse soldaten die in 1944 de nachtmis vieren in groeve De Schark en Duitse soldaten die in de vroege ochtend van 10 mei 1940 bij Vaals wachten op orders om de grens over te mogen gaan. Dat zijn de drie foto’s die de meeste stemmen hebben gekregen van een publieksjury in een zoektocht naar de meest bijzondere foto’s van de Tweede Wereldoorlog in Limburg. ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’ is een initiatief van het NIOD (instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies).Om goed in beeld te krijgen hoe Limburgers de oorlog hebben ervaren, werden mensen opgeroepen om foto’s in te zenden voor het project. Daarnaast werden bestaande archieven en collecties geraadpleegd.
Print

Het is de bedoeling om een soort canon van de oorlog in beeld samen te stellen. Aan alle provincies en overzeese gebieden is gevraagd 25 foto’s aan te leveren; uit deze 325 beelden worden er uiteindelijk honderd geselecteerd voor de expositie in de Tweede Kamer. De zoektocht naar de meest iconische beelden wordt ondersteund door het Regionaal Historisch Centrum Limburg, het Limburgs Museum en De Limburger. In het museum maakte een publieksjury van ongeveer zestig mensen woensdag de uiteindelijke keuze voor Limburg.

De 25 gekozen beelden zijn zeer divers. Van vluchteling tot vijand. Van gevechtshandelingen tot de puinhopen die de oorlog achterlaat. Van een bezoek van Mussert aan Kerkrade tot beelden van geallieerde piloten die in het dorpje America in veiligheid worden gebracht. Er zijn beelden van professionele fotografen, amateurs en het Britse en Amerikaanse leger. De enige opname die niet in Limburg is gemaakt, is die van het meisje Settela Steinbach in de trein, die vanuit Westerbork naar Auschwitz wordt getransporteerd.

Meer informatie over de foto’s is te vinden op de site van het Limburgs Museum.

Het is de bedoeling dat de foto’s niet alleen in het gebouw van de Tweede Kamer zichtbaar zijn; in april en mei zijn ze te zien tijdens een pop-up tentoonstelling op verschillende plekken in de provincie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen