Politie Hongarije: ‘Levenslang voor atleet Roelf B. om drugshandel op Sziget niet uitgesloten’

Print
Politie Hongarije: ‘Levenslang voor atleet Roelf B. om drugshandel op Sziget niet uitgesloten’

Roelf B. (links). Afbeelding: imago images / Beautiful Sports

De Hongaarse politie heeft justitie in het land woensdag geadviseerd de twee Nederlandse drugsverdachten die in augustus op muziekfestival Sziget werden opgepakt te vervolgen. Atleet Roelf B. en zijn kompaan Gert-Jan N. hebben de verdachtmakingen van grootschalige drugshandel ontkend, maar volgens politiechef Gabor Obbagy is de bewijslast overduidelijk. Hij stelt dat het tweetal 5 tot 20 jaar cel kan verwachten, maar dat ook een levenslange straf nog niet uitgesloten is.

Stadskanalers Roelf B. (nu 22), een sprinter die deel uitmaakte van het Nederlandse estafetteteam, en Gert-Jan N. zitten sinds augustus vast in Boedapest nadat ze waren opgepakt vanwege drugshandel op Sziget. De politie kwam ze op het spoor omdat het opmerkelijk druk was rond hun tent op het festivalterrein. In hun tent en later in hun caddy die buiten het terrein stond geparkeerd werden tientallen kilo’s drugs gevonden.

Lees ook: Vader van op Sziget opgepakte atleet: ‘Roelf heeft bij mijn weten nooit pilletje geslikt’

Op het festival gingen flyers met prijslijsten rond. Het telefoonnummer dat op de flyer staat laat op WhatsApp de tekst ‘your best en most reliable supplier’ zien. Goedkoop waren de dealers overigens niet. Op beelden van de Hongaarse politie was te zien hoe vele kilo’s xtc-pillen en sporttassen vol voorgedraaide joints werden gevonden. De verkoopwaarde zou bij elkaar meer dan drie ton zijn.

Onderzoek

In totaal ging het om 20 kilo voorgedraaide joints en xtc-pillen met een straatwaarde van 300.000 euro, aldus de Hongaarse politie woensdag. Een groot deel van de drugs lag in een auto die pas een paar dagen later werd gevonden door de politie. Hoewel de twee Nederlanders een autosleutel bij zich hadden, weigerden zij aanvankelijk de agenten te vertellen waar het voertuig geparkeerd stond.

Lees ook: Als topsporters de verkeerde afslag nemen

Volgens kolonel Gabor Obbagy kan het tweetal een gevangenisstraf van 5 tot 20 jaar tegemoet zien, hoewel een levenslange straf ook een mogelijkheid blijft. De drugsvangst was de grootste ooit op Sziget. De Hongaarse politiechef stelt dat Roelf B. en Gert-Jan N. met hun hoeveelheid drugs op één normale festivaldag de helft van alle festivalgangers van drugs hadden kunnen voorzien. Het tweetal heeft alleen gezegd dat de drugs niet uit Hongarije afkomstig zijn. De politie heeft niet kunnen vaststellen hoeveel drugs ze al verkocht hadden voordat zij werden opgepakt.

De Nederlanders blijven vastzitten in Hongarije en zullen daar ook worden berecht worden.