Nog nooit zoveel mensen aan de slag: 9 miljoen betaald aan het werk

Print
Nog nooit zoveel mensen aan de slag: 9 miljoen betaald aan het werk

Afbeelding: ANP

Het aantal mensen met betaald werk nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 17.000 per maand toe en bedroeg in december voor het eerst meer dan 9 miljoen personen.

Het aantal werklozen daalde in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7000 per maand, tot 302.000 in december. Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. Het werkloosheidspercentage kwam in de laatste maand van het jaar daarmee uit op 3,2 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In december hadden 4 miljoen mensen om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,7 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld duizend per maand afgenomen.

Nog nooit zoveel mensen aan de slag: 9 miljoen betaald aan het werk
Vier miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen werk in december. Foto: CBS

WW-uitkeringen

UWV telde in december 223.000 lopende WW-uitkeringen. Dat is 1,9 procent minder dan vorige maand (228.000). Eind 2018 waren er nog 263.000 WW-uitkeringen. Dat komt neer op een afname met 15 procent. In alle beroepsgroepen daalde de WW. De grootste afname is zichtbaar bij agrarische beroepen (-21 procent), zorg- en welzijnsberoepen (-19,1 procent) en pedagogische beroepen (-18,2 procent).

Aantal WW-uitkeringen daalt in Limburg het minst

In Limburg is het aantal WW-uitkeringen in een jaar tijd met 10 procent gedaald. Dat is fors minder dan de landelijke afname van 15 procent. Limburg is daarmee hekkensluiter in Nederland, meldt uitkeringsverstrekker UWV.

In totaal telde Limburg eind december 15.900 mensen met een WW-uitkering.

De daling van het aantal lopende WW-uitkeringen was in de drie Limburgse arbeidsmarktregio’s aanzienlijk minder sterk dan in de rest van Nederland. In Zuid-Limburg meldt UWV een afname van 11 procent vergeleken met een jaar eerder. In Midden-Limburg was dat 10 procent.

Noord-Limburg laat de geringste daling zien, met een min van 8 procent ten opzichte van december 2018. Alleen in de regio Zuidoost-Brabant (-7 procent) was de afname van het aantal WW-uitkeringen in 2019 minder sterk dan in Noord-Limburg.

Onder 50-plussers nam het aantal uitkeringen, ten opzichte van een jaar eerder, af met ruim 20 procent. In december 2019 verstrekte UWV bijna 46 procent van de WW-uitkeringen aan 50-plussers. in 2018 was dat nog 49 procent. Zowel de gunstige situatie op de arbeidsmarkt, waardoor het voor werkzoekenden makkelijker is om een baan te vinden, als het afbouwen van de maximale duur van de WW naar 24 maanden dragen hieraan bij.

Minister blij

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is blij met de jongste cijfers over de arbeidsmarkt. ‘Mooi nieuws’, klinkt het. „Een record! En 69 procent van alle Nederlanders werkt. Dat aandeel is de afgelopen vijftig jaar nog nooit zo hoog geweest. Daar mogen we allemaal trots op zijn.”

Volgens de minister is er nog wel werk aan de winkel. Niet iedereen is tevreden met zijn werk. En de verschillen tussen vast en flexwerk zijn bijvoorbeeld nog te groot, net als de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen (zzp’ers), aldus de bewindsman.

Koolmees noemt de nieuwe arbeidsmarktwet (WAB), die 1 januari is ingegaan, een stap in de goede richting om die verschillen te verkleinen. En de komende tijd wordt een maatschappelijke discussie gevoerd ‘over hoe we de arbeidsmarkt van de toekomst willen inrichten’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee