Langeberg wacht meteen twee cruciale duels

Ronnie Czornyj, de coach van SV Langeberg. © Johannes timmermans

SV Langeberg zal scherp uit de winterstop moeten komen. De nummer drie op de ranglijst krijgt immers meteen twee toppers voor de kiezen. De resultaten in die duels kunnen het seizoen van de Brunssumers maken of breken.

Nick Bruls

Weer even lekker op gang komen is er voor Langeberg niet bij na de winterstop. De Brunssumers treffen in de eerste twee wedstrijden na de hervatting de nummers één en twee van de ranglijst. Eerst SV Argo, vervolgens Alfa Sport. Met andere woorden: Langeberg gaat een aanval doen op de koppositie.

„Dat zijn twee topwedstrijden”, beseft Ronnie Czornyj, de trainer van Langeberg. „Waar Argo en Alfa Sport staan, dat dwingt respect af.” De Belgische oefenmeester laat weten dat zijn selectie op en top gemotiveerd is voor de twee krachtmetingen. Ook al mist hij een aantal spelers. Aanvoerder Dave Zawislak is geschorst, Collin Keulen heeft een vinger in het gips en Robert Velraeds moet geregeld in het weekend werken.

Maar Langeberg kan dat opvangen, verzekert Czornyj. Hij zal in aanloop naar de wedstrijden dan ook niets anders doen dan normaal. „De trainingsinhoud is hetzelfde en ik krijg altijd een grondige analyse van de tegenstander. Die stuur ik op zaterdag al door naar de spelers, om er zondags in de voorbespreking op terug te komen. Maar bovenal gaan we uit van onze eigen kracht.”

Waarom ook niet? Langeberg draait een prima seizoen. Er zit zelfs al drie jaar een opwaartse lijn in de prestaties. In de derde klasse eindigde Langeberg de afgelopen seizoenen achtereenvolgens achtste, zesde en vierde. Doel is nu de tweede klasse. De twee voorgaande keren dat Langeberg uitkwam op dat niveau, vloog het er overigens meteen vrij roemloos weer uit.

Promotie is echter niet topprioriteit aan de rand van de Brunssummerheide. Czornyj: „De neuzen in dezelfde richting, dat is het belangrijkste. Toen ik hier kwam afgelopen zomer, heb ik allereerst de discipline aangescherpt. Ik ben streng voor de spelers en voor mezelf. En iedereen is gelijk. Daar begint het mee, anders kun je nooit een teamprestatie leveren. Dat we goed bezig zijn, blijkt onder meer uit het feit dat we nu zo’n vijftig trainingen hebben gehad en dat er nooit minder dan zestien van de twintig spelers aanwezig waren.”

Langeberg staat nu derde en is - al is het een seizoen ‘te vroeg’ - kanshebber. „Er is geen uitgesproken titelkandidaat”, vindt Czornyj. „Je kunt zomaar meedoen om het kampioenschap, maar net zo goed achtste worden. Als je kijkt naar organisatie, accommodatie en betrokkenheid van leden, dan verdient deze vereniging de tweede klasse. Maar je krijgt die niet op bestelling.”