Kwekerij Wellerlooi test digitaal meetsysteem ‘groene vingers’

Print
Kwekerij Wellerlooi test digitaal meetsysteem ‘groene vingers’

De kick-off van het project in Villa Flora in Venlo Afbeelding: Michiel Savelsbergh

Wellerlooi -

Kwekerij Grenspaal uit Wellerlooi is één van de tuinbouwbedrijven die meedoen aan het euregionale project Gärtners Grüner Daumen, dat deze maand van start gaat.

Gärtners Grüner Daumen betekent letterlijk ‘de groene vingers van de teler’. Doel van dit Nederlands-Duitse INTERREG project is te komen tot een slim digitaal systeem waarmee tuinbouwbedrijven hun productieproces kunnen verbeteren. De aangesloten partners zijn allemaal actief in het Nederlands-Duitse grensgebied.

Kwekerij Grenspaal uit Wellerlooi is één van de bedrijven waar het ontwikkelde systeem wordt getest. „Hiermee kan de teler de gemeten data op zijn mobiele telefoon zien”, zegt teeltadviseur Norbert Gröger. „Hij heeft alle informatie van zijn bedrijf op ieder moment binnen handbereik. Ook als hij ergens op een terrasje zit.”

Het systeem voorziet ook in de behoefte van telers om gemakkelijker de vereiste gegevens bij te houden. „Denk aan data over plantbescherming, gebruik van kunstmest en waterverbruik. De teler leert het systeem welke beslissingen hij neemt in zijn productieproces. In de tweede fase gaat het artificial intelligence systeem activiteiten voorstellen op basis van de eerdere beslissingen. Zo digitaliseren we het fingerspitzengefühl van de teler en borgen we zijn specifieke kennis,” aldus Rolf Becker, professor aan de Hochschule Rhein-Waal.

Het tweejarige project wordt meegefinancierd door de Europese Unie, de ministeries van Economische Zaken van Nederland en Nordrhein-Westfalen en de provincies Limburg en Noord-Brabant.