Dave Roemgens en Marc Eberle: ‘Old soldiers never die’

Dave Roemgens (links) hoopt met steun van boezemvriend Marc Eberle het hiaat in zijn voetbal CV te dichten. © FC Kerkrade-West

108 profwedstrijden, 20 seizoenen op de voetbalvelden, maar nog nooit maakte oud-Roda JC-prof Dave Roemgens (37) een kampioenschap of promotie mee. Met Kerkrade-West, de lievelingsvereniging van wijlen zijn vader ‘Jung’, hoopt de Kerkradenaar zijn conduitestaat te vervolmaken.

Ton Reijnaerts

Dave Roemgens zag na een gecompliceerde voetbreuk op 24-jarige leeftijd zijn profloopbaan in rook opgaan. Na Roda JC (26 eredivisieduels red.) voetbalde de controlerende middenvelder nog voor Patro Eisden, KFC Racing Mol, EVV en Germania Teveren. In 2011 zelfs nog een half seizoen onder trainer en vader Frans (Jung) Roemgens. De oud-prof van Roda en Willem II behoedde de Duitse grensclub als interim-trainer voor degradatie. Dave Roemgens deed het zijn vader na, nadat hij in de winterstop 2014-2015 BSV/Limburgia verruilde voor Germania Teveren. Ook bracht de Kerkradenaar rust binnen de altijd roerige vereniging. Eind 2017 zette de topfitte ‘macher er desondanks een punt achter. Verklarend: „Ik run een parfumbedrijf met productiefilialen in Kerkrade en China, dat inmiddels in 40 landen in de wereld levert. De drukke werkzaamheden en mijn privéleven vielen helaas niet meer te combineren met voetbal.”

Begin dit seizoen begon het echter toch weer te kriebelen bij voetbaldier Roemgens . „Ik wilde een beetje fit blijven, maar heb een hekel aan de sportschool. Kerkrade-West was een logische optie. Het was altijd hét clubje van mijn vader. Ook accepteerde de trainer dat ik vanwege mijn werk soms niet kan trainen of spelen.” Met zijn ervaring en rust aan de bal heeft Roemgens het team een duidelijke push gegeven. Kerkrade-West veroverde de eerste periode en heeft zelfs uitzicht op meer in het jaar dat het negentig jaar bestaan wordt gevierd. Roemgens houdt echter nadrukkelijk een slag om de arm. „We zijn voetballend beslist niet het beste team in de klasse. Maar er staat wél een echt team.”

Om Kerkrade-West nog een extra push te geven riep Dave Roemgens in de winterstop de hulp in van Marc Eberle. “We zijn boezemvrienden sinds onze gemeenschappelijke tijd in de jeugdopleiding bij Roda JC, daarna hebben we ook bij Patro Eisden samengespeeld. En bij Germania Teveren was Marc mijn assistent-trainer. Marc heeft een andere functie binnen mijn bedrijf gekregen, waardoor assistent-trainer tijdmatig niet meer haalbaar was. Op dezelfde basis als ik voetballen voor Kerkrade-West kon wél. Marc is 39 jaar, maar still going strong. Een winnaar met een positieve invloed op medespelers en clubomgeving. Als centrale verdediger is hij een toegevoegde waarde. Ik verwacht veel van onze hernieuwde samenwerking binnen de lijnen.”