Nederlandse coureur in kritieke toestand na crash in Dakar Rally

Print
Nederlandse coureur in kritieke toestand na crash in Dakar Rally

Afbeelding: EPA

Edwin Straver (48) uit het Brabantse Rijswijk is op de voorlaatste dag van de Dakar Rally zwaargewond geraakt bij een crash met zijn motor en ligt in kritieke toestand in het Saudi German Hospital in Riyad. De coureur heeft een van zijn bovenste nekwervels gebroken en heeft ongeveer tien minuten lang geen hartslag gehad.

Straver kwam eerder op de dag met een snelheid van ongeveer 50 kilometer per uur ten val in de duinen. De crash zelf was niet hard, maar de Rijswijker kwam wel uiterst ongelukkig terecht. Ongeveer tien minuten lang heeft Straver vervolgens geen hartslag gehad. Artsen ter plaatse hebben hem gereanimeerd, waarna hij met de helikopter naar het ziekenhuis is gebracht. Daar werd geconstateerd dat hij een van de bovenste nekwervels heeft gebroken.

De 48-jarige Brabander was bezig aan zijn derde Dakar Rally en stond deze donderdagochtend nog 38ste in het motorklassement. Vorig jaar won hij het eindklassement bij de kistrijders voor motorrijders die de hele rally zelf het onderhoud van hun tweewieler moeten doen. In die competitie bezette hij tot donderdag de vierde plaats. Van begin af aan had Straver gezegd dat hij geen risico’s zou nemen om zijn titel te verdedigen. Zijn partner Anja en zijn ouders waren al in Saoedi-Arabië, voor de finish van de Dakar Rally op vrijdag.

Overlijden

Zondag kwam tijdens de Dakar Rally de Portugese motorrijder Paulo Gonçalves nog om het leven. Woensdag aan de finish verklaarde Straver het nog rustig aan te doen op gevaarlijke punten. ,,Ik rem voor alles. Als ik het niet kan zien, ga ik er ook echt niet overheen. Bij mij ging alles goed, maar ik heb gezien dat dat niet bij iedereen het geval was.” Dit keer ging het voor Straver mis.

Lees ook: Portugese motorcoureur Gonçalves overlijdt in Dakar Rally

Straver is al de derde Nederlandse motorrijder die deze rally gewond in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië belandde. Olaf Harmsen uit Den Bosch en Martien Jimmink uit Kolhorn gingen hem voor. Beiden zijn inmiddels terug in Nederland.

Lees ook: Ook de Saudi’s weten: een beter imago is te koop

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen