Pluimveeorganisaties willen ophokplicht wegens oprukkende vogelgriep uit Oost-Europa

Print
Pluimveeorganisaties willen ophokplicht wegens oprukkende vogelgriep uit Oost-Europa

Kippen op een Nederlands pluimveebedrijf. Afbeelding: ANP

Vier pluimveeorganisaties willen dat er een ophokplicht komt. Ze willen zo de vogelgriep die in Oost-Europa heerst buiten de deur houden. De organisaties roepen minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om niet langer te wachten en nu maatregelen te nemen.

Het vogelgriepvirus is in verschillende Oost-Europese landen opgedoken, waaronder Hongarije, Slowakije, Roemenië en Polen. In dat laatste land is inmiddels de Duitse grens bereikt en ook is vogelgriep vastgesteld bij een wilde vogel. ,,Dan kan het snel gaan. Van Polen naar Nederland is maar een dag vliegen voor sommige vogels”, zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

Zijn organisatie schreef de brief aan Schouten samen met landbouworganisatie LTO, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVB) en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (CBOK).

Drie miljard aan kippenvlees

De vier organisaties willen dat Schouten niet wacht op een advies, maar nu al maatregelen instelt. ,,Als de vogelgriep hier opduikt, kost dat veel geld. We exporteren jaarlijks voor ongeveer 3 miljard aan kippenvlees”, geeft Oplaat aan. De organisaties treffen Schouten ook in Duitsland bij landbouwbeurs Grüne Woche en zullen daar hun zaak nogmaals bepleiten.