Dè derby van Sittard: Twee vrienden tegenover elkaar

De spelers van DVO en VV Sittard maken zich op voor de derby. © Rob Oostwegel

Dè derby van Sittard. ,,Dat weet ik niet, maar de gemoederen lopen altijd hoog op tegen DVO’’, concludeert Yarno Leunissen, de linksbuiten van VV Sittard. Jesse Oberije, rechtsbuiten van DVO, verkiest dit stadsduel in ieder geval boven het treffen met Centrum Boys.

Rick Lemmens

Leunissen, 19 jaar, weet als geen ander hoe het is om bij DVO te voetballen. Hij speelde tot zijn twaalfde voor de club. Vervolgens ging hij op een driejarig avontuur naar Fortuna Sittard om daarna weer terug te keren bij zijn oude liefde. Ongeveer twee jaar geleden vroeg Arno van Veen hem om over te stappen naar de concurrent, VV Sittard. Van Veen was destijds zijn gymleraar en momenteel nog steeds zijn coach.

Oberije, ook 19 jaar, sprak vol lof over zijn vertrokken collega-sportman. ,,Yarno is een heel goede speler en zou uitstekend in ons huidige spelbeeld passen.’’ In tegenstelling tot Leunissen is hij wel bij DVO gebleven. ,,Ik speel al bijna mijn hele leven voor de club. In de E’tjes heb ik alleen een korte periode voor OVCS gevoetbald.’’ De twee aanvallers zijn buiten het veld goede vrienden van elkaar. Oberije gaf aan dat zijn kameraad ook altijd terug kan en mag komen bij zijn team. ,,Graag zelfs, maar dat blijft zijn eigen keuze.’’

De huidige stand tussen de twee ploegen toont niet direct een favoriet. VV Sittard bezet de vierde plek van de ranglijst in de derde klasse B, gevolgd door DVO. Beide met twintig punten. Het enige verschil is dat VV Sittard een wedstrijd minder heeft gespeeld. Ook uit de recente geschiedenis van onderlinge duels tussen de twee stadsvijanden valt niet te concluderen wie voor de huidige editie nu de underdog is. DVO won vorig jaar de thuiswedstrijd met 4-1 en VV Sittard won later in het seizoen in eigen huis met 2-1.

Dat laatste duel staat voor beide jongens nog goed op het netvlies. ,,Ik kreeg een rode kaart’’, vertelde Leunissen met enige verbazing. ,,Voor natrappen’’, kon Oberije zich herinneren. ,,Dat zag de scheidsrechter, maar dat was niet zo’’, gaf Leunissen op zijn beurt weer aan. Hij tekende naar eigen zeggen bezwaar in bij de KNVB en kreeg strafvermindering. Na de rode kaart mocht hij weer voetballen zonder verdere schorsing.

De derby gaat er vaak hard aan toe, maar de twee vinden allebei dat het alleen op het veld dit karakter heeft. ,,Na de wedstrijd zijn de meeste jongens weer vrienden en wordt alles vlug vergeten’’, benadrukte Oberije. Zijn maat vindt dat er sprake is van nijd, maar geen haat. Beide jongemannen kijken erg uit naar de derby. Leunissen mikt met zijn ploeg op de derde plek. ,,Wacht maar af’’, liet zijn vriend en tegenstander met een lach weten. ,,Die plek is voor ons gereserveerd.’’