Meer dan 14 miljard euro aan CO2-boetes voor autofabrikanten

© Getty Images/PhotoAlto

Autofabrikanten worden dit jaar geconfronteerd met CO2-boetes van ruim 14 miljard euro. Volkswagen, Daimler en BMW moeten bijna de helft van dat bedrag betalen. En de tijd dringt.

Erik Kouwenhoven

Vanaf dit jaar mogen de nieuw verkochte auto’s van fabrikanten gemiddeld maar 95 gram CO2 per gereden kilometer uitstoten van de Europese Commissie. Autofabrikanten maken zich al geruime tijd zorgen over deze nieuwe grenswaarden. En terecht: volgens een nieuwe studie van het Londense adviesbureau PA Consulting voldoet geen van de 13 toonaangevende autofabrikanten in Europa aan de EU-grenswaarden.

Volgens de voorspelling zal alleen al de Volkswagen-groep een boete van ongeveer 4,5 miljard euro moeten betalen. Daimler moet iets minder dan een miljard betalen en BMW ongeveer 750 miljoen euro. De grootste milieuovertreders zijn Mazda, Fiat Chrysler (FCA) en Honda, maar vanwege de lagere verkoopcijfers moet alleen FCA een miljardenboete vrezen.

2019 was een stap terug voor de fabrikanten. Na vier jaar van gestage CO2-reducties gingen de gemiddelde emissies volgens PA Consulting vorig weer omhoog. De vraag naar SUV’s en high-performance voertuigen bleef het afgelopen jaar toenemen en er is nog steeds een gebrek aan aantrekkelijke voertuigen met alternatieve aandrijftypen.

Door alle negatieve berichtgeving omtrent dieselmotoren werden er meer auto’s met benzinemotoren verkocht. Die stoten echter gemiddeld meer CO2 uit dan diesels. Autofabrikanten kunnen de boetes alleen ontlopen wanneer ze dit jaar meer dan 2,5 miljoen extra puur elektrische voertuigen zouden verkopen om hun emissiedoelstellingen te bereiken - iets wat praktisch gezien onmogelijk lijkt.