Ernstig zieke Van Laarhoven heeft 16 aandoeningen, kort geding voor medische hulp

Johan van Laarhoven en zijn Thaise vrouw Tukta, in gelukkigere tijden. © Archieffoto AD

Advocaat Gerard Spong en diens kantoorgenoot Tim Vis zijn bij de penitentiaire inrichting (PI) in Vught aangekomen om daar te spreken met Johan van Laarhoven.

Redactie

Ze willen zeker een uur met hem praten, zei Spong. Waarover wilde hij niet zeggen. Wel zei hij dat hij zwaar tilt aan de gezondheidstoestand van zijn cliënt. De 59-jarige Van Laarhoven arriveerde donderdagavond in Nederland, na ruim vijf jaar geleden in Thailand te zijn veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. Van Laarhoven zat in Bangkok gevangen en keerde naar Nederland terug na bemiddeling van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Lees ook: Waarom nam minister Grapperhaus het op voor wietkoning Van Laarhoven?

Na zijn aankomst op Schiphol mocht Van Laarhoven zijn familie niet zien. In plaats daarvan werd hij naar Vught gebracht.

Lees ook: Van Laarhoven krijgt ‘kille ontvangst’ na terugkeer uit Thaise cel

Kort geding

Vrijdagmiddag dient in Den Haag een kort geding. De advocaten van Van Laarhoven willen via de rechter afdwingen dat de voormalige Tilburgse coffeeshophouder accurate medische zorg krijgt. Volgens zijn advocaten heeft Van Laarhoven ‘zestien verschillende aandoeningen die niet in een gevangenis kunnen worden behandeld’ en moet hij worden geopereerd.

De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit nog steeds vast in Thailand. Zij is veroordeeld tot elf jaar cel.