Verhuurreus Boels verhoogt bod op Finse branchegenoot

© Ermindo Armino

De Sittardse verhuurder van machines en gereedschappen Boels Rental heeft het bod op zijn Scandinavische branchegenoot Cramo verhoogd.

onze verslaggevers

Boels biedt nu 13,75 euro per aandeel voor alle uitstaande aandelen van Cramo. Dat is 0,50 euro per aandeel meer dan bij het vorige bod. Volgens Boels betekent het nieuwe bod een premie van 36 procent op de slotkoers van 4 november, waarop het vorige bod was gebaseerd. De Limburgse machineverhuurder zegt niet hoger te willen bieden. De waarde van de overname zou na de verhoging uitkomen op 614 miljoen euro. Volgens het oude bod was dat 592 miljoen euro.

De aandeelhouders van Cramo krijgen tot eind januari om akkoord te gaan. De voorwaarde om het bod gestand te doen, is dat 90 procent van de aandeelhouders van het aan de beurs van Helsinki genoteerde bedrijf hun fiat geven. Dat is belangrijk, omdat Boels vanaf een belang van 90 procent volgens de Finse regelgeving minderheidsaandeelhouders de deur kan wijzen. De top van Cramo en een aantal grootaandeelhouders hebben positief geadviseerd over de deal. Ze bezitten samen bijna 19 procent van de aandelen.

Termijn

De termijn voor het aanmelden van aandelen volgens het oorspronkelijke bod zou eigenlijk aflopen op 9 januari, maar werd op het laatste moment verlengd tot 31 januari. Inmiddels heeft Boels ongeveer 85 procent van de aandelen binnen. Mogelijk hebben sommige aandeelhouders bewust gespeculeerd op een hoger bod. Boels hoopt die nu alsnog over de streep te trekken. Het nieuwe bod geldt ook voor aandeelhouders die hun stukken al eerder hadden aangeboden.

Mocht Boels de beoogde 90 procent van de aandelen niet binnenhalen, dan vervalt het bod van 13,75 euro. In het slechtste scenario gaat de overname dan niet door, bevestigt een woordvoerder van het Sittardse bedrijf desgevraagd. „Daarover moet het bestuur zich uitspreken, dat is nu nog absoluut niet aan de orde. We hebben een uitstekend bod en vertrouwen erop dat de aandeelhouders daarmee akkoord gaan.” De interesse in de Finse branchegenoot is volgens de zegsman „onveranderd groot.”

Overnamepad

Boels is al jaren op overnamepad en wil door het inlijven van Cramo zijn positie op de Europese markt verder versterken. Het is verreweg de grootste overname in de 42-jarige geschiedenis van het familiebedrijf. De jaaromzet verdubbelt door de overname naar meer dan 1,2 miljard euro. Er ontstaat dan een concern met 7000 medewerkers (circa 4200 van Boels en 2800 van Cramo), verspreid over ruim 750 depots. In december kreeg de beoogde overname al het groene licht van de mededingingsautoriteiten.

Boels is actief in onder meer de Benelux, Groot-Brittannië, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, terwijl Cramo vertegenwoordigd is in Scandinavië en Centraal- en Oost-Europa.