Fietstocht om wens te vervullen

De groep van het Gilde Instituut voor Veiligheid in Roermond vertrekt op 14 februari naar Hull. © Cord Beckmann

Vijfentwintig leerlingen en enkele begeleiders van het Gilde Instituut voor Veiligheid in Roermond vertrekken op 14 februari naar het Britse Hull. Daar brengen ze een bezoek aan de zoon van soldaat Richard Sydney Huitt, die in januari 1945 sneuvelde ten zuiden van Roermond. Het graf van zijn overleden vader in Nederweert bezoeken is de grote wens van de 76-jarige Richard jr.

Rob van Deurzen

„De reis vindt plaats in het kader van een project rondom 75 jaar bevrijding, dat de naam Bike2Honour heeft meegekregen”, vertelt Raimondo Bogaars, militair instructeur aan de opleiding en een van de initiatiefnemers. „Fietsen om te eren dus.” Dat eerbetoon wordt gebracht aan Huitt, die deel uitmaakte van een Britse tankbemanning en als jonge vader begin 1945 het leven liet tijdens gevechten met de Duitse bezetter.

In Hull, de geboorte- en woonplaats van Huitt, heeft de groep een ontmoeting met de, inmiddels 76-jarige zoon van de Britse militair, Richard jr. Bogaars: „Als eerbetoon en dank voor Huitt’s inzet en die van alle anderen die vochten voor onze vrijheid zullen we daar een lokaal oorlogsmonument schoonmaken.” Daarna zakt de groep Gilde-studenten via belangrijke plaatsen in Huitt’s geschiedenis af richting Normandië in Frankrijk, waar hij voet zette op het Europese vasteland in 1944.

Onthulling

In Normandië stappen de leerlingen op de fiets voor een non-stop 24-uurs estafette naar Nederweert, waar de Britse militair begraven ligt. Daar wordt op 20 februari een korte ceremonie gehouden, waarna de groep het laatste deel van de route naar de school aan de Kasteel Hillenraedtstraat in Roermond per fiets aflegt. De fietsers worden vergezeld door motoren en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Bij de school wordt rond 14.00 uur een monument worden onthuld ter ere van Richard Sidney Huitt en alle andere gevallenen.

Sponsoractie

„We willen de zoon van Richard Huitt en zijn vrouw daar heel graag bij hebben”, stelt Bogaars. “Hij heeft het graf van zijn vader nog nooit kunnen bezoeken. Het is een heel grote wens van hem om dat alsnog te kunnen doen. Dat willen wij met ons project Bike2Hounour mogelijk maken. Vandaar dat wij aan ons initiatief een sponsoractie hebben gekoppeld. Het geld dat we ophalen wordt gebruikt voor de reis van de studenten, de bekostiging van het monument en de overtocht van de familie van Richard Huitt naar Nederland. Mooi om dit te kunnen doen.”

Info/doneren: Facebook Bike2Honour