Khamenei: ‘Raketaanval was een slag in het gezicht van arrogante VS’

Ali Khamenei © AFP

De machtigste man van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft tijdens het vrijdaggebed in hoofdstad Teheran zwaar uitgehaald naar de VS. ,,De raketaanval op de Amerikanen in Irak was een slag in het gezicht van een arrogante macht en het bewijs dat god met ons is’’, aldus Khamenei, die voor het eerst sinds 2012 weer voorganger was bij het belangrijkste vrijdaggebed.

Redactie

Khamenei waarschuwde ook Europa, en in het bijzonder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, dat ze Iran niet op de knieën zouden krijgen. Die drie landen voeren de druk op Iran op, omdat het land de naleving van de afspraken uit het atoomakkoord uit 2015 steeds verder heeft teruggeschroefd.

Lees ook: Toch Amerikaanse militairen gewond bij Iraanse raketaanval

Het Iraans regime ligt de laatste tijd onder vuur, onder meer als gevolg van de slepende economische malaise die veel Iraniërs aan het falende autoritaire bewind wijten. Toen de onder Khamenei vallende elitetroepen van de Revolutionaire Garde een week geleden bij het vliegveld van Teheran per ongeluk een Oekraïens passagiersvliegtuig neerhaalden, stelde de regering eerst dat het een technisch mankement was geweest. Een storm van verontwaardiging, vooral gericht tegen Khamenei, ontstond toen bleek dat het neerschieten een stommiteit van zijn garde was.

Het neerschieten van het vliegtuig volgde na de eliminatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de Amerikanen, en de daaropvolgende vergelding van Iran met een raketaanval op twee luchtmachtbases in Irak waar Amerikaanse soldaten ondergebracht zijn.

Lees ook: Trump: VS staat niet toe dat Iran wereld bedreigt, maar plant geen tegenaanval