Tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht op Kerkplein in Sint Odiliënberg

Het monument Levenslicht bestaat uit oplichtende steentjes. © Marco De Swart

Op het Kerkplein in Sint Odiliënberg wordt woensdag 22 om 19.30 uur het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht onthuld. Met het monument worden joden, Sinti en Roma herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Het monument blijft tot 2 februari staan.

Rob van Deurzen

Levenslicht is een landelijk project waaraan zo’n 170 gemeenten meedoen. Het monument, ontworpen door Studio Roosegaarde, is donderdag als geheel onthuld in Rotterdam. Het bestaat uit 104.000 steentjes die met een speciale verf zijn behandeld. Daardoor lichten ze op. Het aantal steentjes is gelijk aan het aantal Nederlanders dat is opgepakt, weggevoerd en vermoord tijdens de Holocaust.

Auschwitz

Na de onthulling heeft elke gemeente, waaronder Roerdalen, een deel van deze steentjes ontvangen. In alle gemeenten met een Holocaustverleden wordt Levenslicht rond 27 januari onthuld. Op die dag is het exact 75 jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd.

Ademhaling

Het monument op het Kerkplein in Sint Odiliënberg wordt woensdag onthuld door burgemeester Monique de Boer. „Levenslicht is een prachtig, ontroerend monument. Geen statisch werk. De stenen lichten om de paar seconden op en doven daarna weer. Alsof het een ademhaling is, of een hartslag. Daardoor raakt het je, als kijker. Ik hoop dat het ook de jongere generaties laat beseffen hoe belangrijk vrijheid is.”