Lezing over jodenvervolging in Peel en Maas

In het museum is een tentoonstelling over de oorlogsjaren in de gemeente Peel en Maas ingericht. © Streekmuseum Peel en Maas

Piet Gommans van heemkundevereniging Helden geeft zondag 26 januari een lezing over de vervolging van Joden, Roma en Sinti in de gemeente Peel en Maas tijdens de oorlog.

Redactie

De lezing vindt plaats in streekmuseum Peel en Maas. Daags erna is het 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Gommans toont een korte film over Auschwitz en de jodenvervolging, de rol van het verzet en de geestelijkheid en de hulp die de bevolking bood aan onderduikers. Ook is er aandacht voor de gevallen oorlogsslachtoffers in de gemeente Peel en Maas. De lezing wordt ondersteund met foto- en filmbeelden.

Het streekmuseum heeft een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog ingericht. De expositie geeft een beeld van de oorlogsjaren in de gemeente Peel en Maas; van de Duitse inval, de lokale razzia’s en het verzet tot de bevrijding, nu 75 jaar geleden. Bezoekers lezen en horen aangrijpende verhalen van ooggetuigen, achterblijvers en gedeporteerden. Kinderen kunnen de geheime code van de WOII-kist ontcijferen met behulp van een decodeermachine.

De lezing vindt plaats in de Gasterie bij Kerkeböske en begint om 14.00 uur.