Boeterente bij oversluiten hypotheek: rechtbank stelt Delta Lloyd in het gelijk

© Getty Images

Verzekeraar Delta Lloyd, inmiddels overgenomen door Nationale-Nederlanden, heeft in de periode voor 14 juli 2016 geen onredelijke voorwaarden gesteld bij de berekening van de boeterente voor het oversluiten van hypotheken. Dat oordeelt de rechtbank in Amsterdam in een zaak die door de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond was aangespannen.

ANP

De belangenorganisaties begonnen de rechtszaak vanwege de in hun ogen onredelijke berekening van boeterentes aan klanten van Delta Lloyd. Het gaat dan om de periode voor 14 juli 2016. Vanaf 2011 hebben veel huiseigenaren, mede door de toen sterk dalende rente, hun hypotheek overgesloten en boeterentes betaald die hoger waren dan het financiële nadeel van hun bank. Richtlijnen van toezichthouder AFM stellen dat hypotheekverstrekkers boeteberekeningen vanaf 14 juli 2016 moeten compenseren.

De rechter wees in deze zaak een collectieve vordering af. Volgens de klagers werd niet uitgesloten dat woningeigenaren in individuele gevallen een te hoge boeterente hebben betaald. De VEH en Consumentenbond zijn teleurgesteld over de beslissing. Ze bestuderen momenteel het vonnis en kijken of er mogelijkheden zijn voor een hoger beroep.