Venlo en Weert hebben er een excellente school bij

Er zijn twee nieuwe excellente scholen in Limburg bijgekomen. © ANP

OBS De Graswinkel in Weert en de vwo-afdeling van College Den Hulster in Venlo zijn uitgeroepen tot excellente school. Maandag worden de certificaten op de scholen uitgereikt.

Carola de Boer

Op OBS de Graswinkel zitten kinderen in basisgroepen met meerdere leeftijden bij elkaar. Op deze manier stimuleert de school het met elkaar en van elkaar leren. Het lokaal is ingericht als huiskamer.

Kinderen hebben flexibele werkplekken en kiezen de plek die past bij hun werk. De school werkt met het Jeelo-concept, waarbij de echte wereld zo veel mogelijk naar binnen wordt gehaald. Directeur Vivian Berden is reuzetrots: „Het is fijn om te weten dat we naast inspiratie, innovatie en motivatie goede kwaliteit leveren. Het is de kers op de taart.”

Maatwerk

Ook vertrekkend campusdirecteur Iedje Heere van Den Hulster is blij met het predicaat. „Het belangrijkste doel van Excellente Scholen is kwaliteit zichtbaar maken en overdragen en dat is wat we hier op College Den Hulster doen in de vorm van maatwerk. De betrokken leraren, coaches en schoolleiders van onze school laten zien dat ze er alles uithalen wat erin zit. We doén wat we beogen: een school zijn die onderwijs écht persoonlijk maakt. Het is fantastisch nieuws voor leerlingen en medewerkers op het vwo, het tweetalig vwo en het Da Vinci-onderwijs voor hoogbegaafden”, aldus Heere. Het predicaat is geldig voor de schooljaren 2020, 2021 en 2022.

Kwaliteit

Op dit moment hebben nog zes andere scholen in Limburg het predicaat excellent. Het belangrijkste doel van het traject excellente scholen is de onderwijskwaliteit in Nederland te verbeteren.

Scholen kunnen zich voor dit traject, dat meestal een jaar duurt, zelf aanmelden. De Onderwijsinspectie en de jury komen dan persoonlijk langs op de school en spreken met leerlingen, docenten, schoolleiders en ouders. De predicaten zijn bedoeld om de ambities van de scholen verder te stimuleren en te bevorderen dat ze hun kennis delen met andere scholen.