Vijftien jonge asielzoekers uit azc Overloon geëvacueerd om ‘chemische lucht’

De jongeren die uit hun woonverblijven kwamen, moesten volgens getuigen buiten hun kleren uittrekken en kregen een isolatiedeken om. © SK-Media

Een vieze, doordringende chemische lucht. Die roken jonge asielzoekers deze vrijdag in hun woonverblijf. Brandweer, politie, GGD en ambulances spoedden zich naar het azc in Overloon nadat er alarm was geslagen.

Hai Voeten

Inmiddels is een groep van vijftien alleenstaande, minderjarige asielzoekers uit de speciale opvang van het azc geëvacueerd. Zij zijn overgebracht naar het reguliere asielzoekerscentrum op het terrein.

De jongeren sloegen zelf alarm, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) Brabant weten. De jongeren die uit hun woonverblijven kwamen, moesten volgens getuigen buiten hun kleren uittrekken en kregen een isolatiedeken om.

,,Alle jongeren zijn onderzocht door de GGD. Niemand lijkt gewond en de situatie lijkt mee te vallen’’, zegt de woordvoerder.

Wat er aan de hand is, moet nog blijken. Brandweer en GGD doen daarnaar onderzoek. Tot nu toe is niemand met een van de vele ambulances die op het terrein zijn gearriveerd naar het ziekenhuis vervoerd. De oorsprong van de chemische lucht is nog niet ontdekt.

Andere bewoners naar school

In de speciale ruimte voor amv’s (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) wonen 35 jongeren. ,,De andere jongeren zijn vrijdag naar school dus die hebben geen klachten. We vangen die jongeren op als ze terugkomen en zorgen dat ze niet terug gaan naar hun eigen gebouw.’’

De vraag is of zij vrijdag naar hun eigen woonruimte kunnen terugkeren. ,,Dat hangt af van het oordeel van de brandweer en of hun woningen weer worden vrijgegeven. Daarvoor moet alles weer veilig zijn.’’