Massale vissterfte in Australië door as van bosbranden in rivier

Print
Massale vissterfte in Australië door as van bosbranden in rivier

Dode vissen in de rivier Macleay. Afbeelding: Arthur Bain/Reuters

Naar schatting honderdduizenden vissen zijn gestorven in het door bosbranden zwaar geteisterde New South Wales nadat as en slib door de hevige regenval van de afgelopen dagen in de rivier Macleay zijn gestroomd.

De impact van de massale vissensterfte is nog decennia lang merkbaar zijn, schrijft de Britse krant The Guardian.

Volgens de lokale bevolking en de vissers stinkt de rivier naar rottende vegetatie en dode vis. Larry Newberry, een recreatieve visser, volgde de rivier zo’n 100 kilometer lang. ,,Na wat ik heb gezien zou ik niet verbaasd zou zijn als over minstens 100 kilometer van de rivier elke vis is weggevaagd”, zei hij in The Guardian. ,,De stank was overweldigend - het stonk zo erg dat ik moest kokhalzen. Het zijn de dode vissen, de rottende vegetatie, de as van de branden en misschien ook de restanten van blusmiddelen.”

Lees ook: ‘In maart genoeg regen in Australië om branden te blussen’

Elke rivier

Newberry vertelt de krant dat hij al vijftig jaar in de Macleay vist, dat hij in die periode vaker vissterfte zag, maar nog nooit één zoals die nu gaande is. ,,En dit zal aan de oostkust van Australië in elke rivier in bosbrandgebied gaan gebeuren’’, verwacht de visser.

Kenners vrezen dat de massale vissterfte grote gevolgen zal hebben voor de visstand in Australië. Onder meer de Australische zeebaars is hard getroffen door de overstromingen. Herstel van het visbestand kan decennia duren, zegt een ecoloog.