Ook ministeries doen thuiswerksysteem Citrix uit na waarschuwing voor beveiligingslek

Print
Ook ministeries doen thuiswerksysteem Citrix uit na waarschuwing voor beveiligingslek

Citrix is het systeem waarmee veel instanties en bedrijven thuis werken. Maar er is een kwetsbaarheid ontdekt, waardoor veel gebruikers al zijn gestopt met Citrix. Ook hebben in elk geval zeven ministeries het systeem uitgezet. Afbeelding: Rob Engelaar

De meeste ministeries hebben Citrix, een systeem dat wordt gebruikt voor thuiswerken, uitgeschakeld. Dat blijkt uit een rondgang van AD langs alle twaalf ministeries. Drie ministeries wilden niet ingaan op het gebruik van het systeem. Bij twee departementen werd al geen gebruik gemaakt van Citrix.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) deed vrijdag een dringende oproep aan de Rijksoverheid om het systeem uit te zetten, als dat geen ernstige gevolgen heeft. Citrix werkt als poort tussen het openbare internet en het interne bedrijfsnetwerk. Via een ontdekte zwakke plek kunnen kwaadwillenden op het internet via Citrix een intern netwerk binnendringen.

Lees ook: Gemeente Beek schakelt digitale diensten uit na waarschuwing door cyberbeveiligingsdiensten

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor het NCSC, heeft de departementen geen opdracht gegeven de stekker eruit te trekken. ,,Ministeries moeten dat zelf beoordelen”, laat een woordvoerder weten.

Thuiswerken

Toch hebben de meeste ministeries vrijdagavond besloten Citrix uit te zetten, ook de Tweede Kamer en diverse gemeenten deden Citrix in de ban. Dat levert volgens benaderde woordvoerders ‘vooralsnog geen problemen op’. Wel betekent het dat ambtenaren niet vanuit huis in het interne netwerk kunnen en thuiswerken daardoor niet mogelijk is. Wel zou het nog mogelijk zijn om via smartphones nog e-mail te verzenden en ontvangen.

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Visserij, die hun itc delen, willen enkel kwijt dat er vanwege de beveiligingsadviezen ‘maatregelen zijn besproken en beoordeeld’. Mogelijk doelt dit erop dat de twee ministeries Citrix blijven gebruiken met extra veiligheidsmaatregelen.

Ook bij Buitenlandse Zaken is het systeem ‘afgeschakeld’. Omdat juist op dat departement veel medewerkers vanuit het buitenland werken, kan dat lastig zijn, erkent een woordvoerder. ,,Maar op een ambassade of consulaat, waar een vaste internetverbinding is, kunnen zij wel werken.”

Risico’s

Bij Defensie, waar ook veel mensen buiten het ministerie werken, wil men om veiligheidsredenen niet ingaan op de vraag of Citrix nog wordt gebruikt. Wel zegt een woordvoerder dat ‘de risico’s in beeld’ zijn. Het ministerie van premier Mark Rutte, Algemene Zaken, en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gebruiken sowieso geen Citrix.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen