Staking in metro Parijs maandag beëindigd

Print
Staking in metro Parijs maandag beëindigd

Forensen proberen op de 33ste stakingsdag in metrostation Chateau de Vincennes een plek te bemachtigen in een van de weinige nog rijdende toestellen Afbeelding: REUTERS

De medewerkers van de metro in Parijs zetten maandag een punt achter de staking die ze zijn begonnen uit protest tegen de aangekondigde pensioenhervormingen. De vakbond Unsa-RATP meldde aan de krant Le Parisien dat na 45 dagen staken gekeken wordt naar andere mogelijkheden om te protesteren tegen de hervormingen.

In Frankrijk wordt sinds december massaal gedemonstreerd tegen de hervormingsplannen. Boze burgers vrezen dat ze erop achteruitgaan als president Emmanuel Macron zijn plannen uitvoert. Hij wil de 42 afzonderlijke pensioenregelingen in zijn land samenvoegen. Dat moet leiden tot een eerlijker en transparanter systeem.

In Parijs gingen zaterdag opnieuw duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de pensioenhervormingen. De politie hield vijftien actievoerders aan na een opstootje in het noorden van de stad.

Theater

Vrijdagavond probeerden ongeveer dertig betogers tegen de pensioenhervormingen het Théâtre des Bouffes du Nord in Parijs binnen te dringen, nadat enkele mensen in het publiek hadden getwitterd dat Macron en zijn vrouw Brigitte in de zaal zaten.

De president en zijn vrouw werden daarna onder begeleiding van de politie uit het theater gehaald. Een stafmedewerker van de president zei later dat Macron zich niet door het incident laat afschrikken en theatervoorstellingen zal blijven bezoeken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen