Harry en Meghan doen afstand van titels en krijgen geen toelage meer voor plichtplegingen

Print
Harry en Meghan doen afstand van titels en krijgen geen toelage meer voor plichtplegingen

Prins Harry en zijn echtgenote Megan Markle. Afbeelding: REUTERS

De Britse prins Harry (35) en zijn 38-jarige echtgenote Meghan zullen vanaf komend voorjaar hun koninklijke titels niet langer gebruiken en geen publieke financiële middelen meer ontvangen voor koninklijke plichtplegingen. Dat meldt Buckingham Palace in een officiële verklaring.

Het statement is geschreven uit naam van koningin Elizabeth II zelf, zo blijkt. Ze meldt: ‘Na vele maanden van gesprekken en meer recente discussies, ben ik blij dat we samen een constructieve en ondersteunende oplossing hebben gevonden voor mijn kleinzoon en zijn gezin’. Harry, Meghan en Archie zullen altijd zeer geliefde leden van mijn familie zijn. Ik erken de uitdagingen die ze hebben ervaren als gevolg van het intensief volgen van hen door de media in de afgelopen twee jaar en steun hun wens voor een onafhankelijker leven’.

Lees ook: Britse prins Harry en vrouw Meghan doen stap terug binnen de koninklijke familie

En: ‘Ik wil hen bedanken voor al hun toegewijde werk in dit land, het Gemenebest en daarbuiten, en ben er bijzonder trots op hoe Meghan zo snel onderdeel van de familie is geworden. Het is de hoop van mijn hele familie dat de overeenkomst van vandaag hen in staat stelt een gelukkig en vredig nieuw leven op te bouwen.’

Compleet verrast

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan maakten begin januari bekend uit de spotlights te stappen als ‘senior members’ van het koningshuis en hun tijd te willen gaan verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Bovendien wilden Harry en zijn Amerikaanse eega financieel onafhankelijk worden. De druk en de media-aandacht die de positie met zich meebrengt werd hen te veel. Buckingham Palace lijkt compleet verrast door het statement van de twee. ‘Voorbarig’, klinkt het.

Lees ook: Wordt deze droomvilla van 25 miljoen het nieuwe optrekje van Harry en Meghan in Canada?

Prins Harry ging woensdag weer aan het werk in Londen. In de tuinen van Buckingham Palace was hij gastheer van de loting voor de Rugby League World Cup 2021. Ogenschijnlijk relaxed schudde hij glimlachend de handen van de kleine rugbyspelertjes die waren uitgenodigd.

Zijn vrouw Meghan neemt in Canada al een voorschot op het nieuwe leven dat het koninklijk paar daar wil opbouwen.