Code rood in delen Spanje: extreme regen en sneeuwval

© AD/EPA

Grote delen van Spanje krijgen zondag de zwaarste storm sinds 2007 op bezoek. Vooral de Balearen (onder meer de eilanden Mallorca en Ibiza) en de provincies Catalonië en Valencia verwachten zware stormschade en overstromingen.

Redactie

Boosdoener is de storm Gloria die over de gebieden trekt. Spanje heeft voor verschillende regio’s code rood afgegeven. De weerdiensten waarschuwen voor golven van acht meter hoog, windstoten van 120 kilometer per uur en extreme hoeveelheden neerslag. Langs de kust en in de binnenlandenr rond Alicante en Valencia kan er een pak sneeuw van 20 centimeter vallen.

In nog eens 33 provincies heeft Spanje zondag code oranje of geel afgegeven. In de Pyreneeën is later in de week ook kans op noodweer, vooral aan de zuidkant, wat zelfs tot aardverschuivingen kan leiden.

Alert zijn

Het is voor het eerst sinds Spanje een waarschuwingssysteem voor zware weersomstandigheden ingevoerd dat er code rood is afgegeven. De laatste zware storm die de Spaanse regio’s teisterde, dateert van 2007, meldt de Spaanse krant El Pais.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep Nederlanders de afgelopen dagen al op om alert te zijn op het noodweer. Het advies is om het lokale nieuws goed in de gaten te houden en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.