Hennis: ‘Neerslaan protesten Irak ontoelaatbaar’

Print
Hennis: ‘Neerslaan protesten Irak ontoelaatbaar’

Afbeelding: AFP

De Iraakse regering moet stoppen met het neerslaan van vreedzame protesten, daarvoor pleit VN-gezant voor Irak Jeanine Hennis in een verklaring.

Demonstranten in het hele land eisen sinds oktober het vertrek van de regering. Bij protesten vielen sindsdien bijna 460 doden en 25.000 gewonden. Hennis maant de Iraakse regering ook tot haast met het doorvoeren van hervormingen en uit haar zorgen over mensenrechtenschendingen. Twee maanden geleden beloofde premier Adel Abdul Mahdi om op te stappen. Het is de politieke partijen echter nog steeds niet gelukt om een nieuwe regering te vormen.

Lees ook: VN-gezant Jeanine Hennis: Oorlog is een reëel risico

De VN-gezant zegt dat alle partijen erkennen dat hervormingen dringend nodig zijn. „Het is hoog tijd dat de daad bij het woord wordt gevoegd”, zegt Hennis. „Hoewel recente ontwikkelingen in de regio afgelopen weken veel aandacht opeisen, mogen deze de gegronde eisen van het Iraakse volk niet overschaduwen”, aldus Hennis.

Geweld

Betogers trokken maandag weer de Iraakse straten op nadat een deadline voor hervormingen die zij de interim-regering hebben gesteld, verstreek. Daarbij laaide het geweld tussen demonstranten en veiligheidstroepen opnieuw op. Er vielen ongeveer 20 gewonden, zegt een ingewijde.

De demonstranten eisen vervroegde verkiezingen onder een nieuwe kieswet, een onafhankelijke premier en dat corruptie wordt aangepakt. Ook willen zij dat Mahdi en zijn regering zich houden aan de belofte om definitief op te stappen. De betogers hebben alle tot nu toe voorgestelde opvolgers van Mahdi publiekelijk afgewezen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen