Zeventig jaar samen een eenheid

Burgemeester Petra Dassen bracht een bezoekje aan Toos en Hein Loop. © Peter Trompetter

In het appartementencomplex waar Hein en Toos Loop wonen, vermaakt Hein de bewoners geregeld met een komische voordracht en wietse. Dat hij zaterdag 70 jaar met Toos getrouwd was, is daarentegen beslist géén grap. Burgemeester Dassen van Kerkrade zette het platina huwelijk van het paar die feestelijke dag luister bij met een persoonlijke felicitatie.

Hub Bertrand

Dat Hein op 98-jarige leeftijd nog af en toe kan ‘optreden’, dankt hij aan zijn echtgenote, vertelt hij. Tijdens ons gesprek laat hij, geboren artiest die hij is, af en toe horen hoe groot zijn talent was. „Door Toos (92) heb ik me als koor- en kerkzanger, buuttereedner en als medeoprichter en lid van de Sjevemeter Jonge kunnen manifesteren. Zij was de stille kracht op de achtergrond die het mogelijk maakte dat ik zo’n geweldig leven heb gehad en zelfs een orde van Oranje-Nassau mocht ontvangen. Ik ben haar daar bijzonder dankbaar voor. Ik moet er niet aan denken dat er met Toos iets gebeurt. Ik zou niet zonder haar kunnen leven.”

Volkshuis

Het jubilerende echtpaar leerde elkaar ruim 70 jaar geleden kennen na een optreden van de Sjevemeter Jonge tijdens een feestavond van de politie in het Volkshuis in Kerkrade. Hein had direct zijn oog op Toos laten vallen en kon niet wachten dat haar vader hem uitnodigde bij hen te komen zitten . „Ik viel als een blok voor haar, zij was de knapste van alle dochters van de familie Van Deur. Een week later mochten we gaan dansen, toen hadden we dus officieel verkering. We zoenden elkaar voor het eerst boven op de berg in Chevremont.”

Plakboek

Hein werkte destijds op de centrale tekenkamer van de technische dienst in Kerkrade, waar hij later hoofd werd. Toos hielp thuis mee in het gezin. „Dat was eenmaal zo toen”, vertelt ze. „Vooral nadat mijn moeder jong stierf. In die tijd volgden meisjes geen opleiding, ze moesten meewerken in het huishouden. Tijdens ons huwelijk heb ik nooit een baan gehad, ik was er voor Hein en voor onze zoon Bert en had thuis altijd wel iets om handen. Mijn hobby was handwerken: breien, haken, borduren. En ik ging met Hein mee als hij moest optreden. Van al die jaren heb ik een plakboek bijgehouden met allerlei krantenknipsels en foto’s, vooral van de Sjevemeter Jonge. Die hebben door heel Limburg opgetreden en kregen bij hun zilveren bestaansfeest de Toon Hermans legpenning.”

Hechte eenheid

Waar Toos onbaatzuchtig fungeerde als steun en toeverlaat voor Hein, zijn de rollen tegenwoordig omgedraaid. „Toos kan alleen met een rollator lopen en in huis niet veel doen”, vertelt hij. „Daarom doe ik voor haar wat ik kan, ik haal de boodschappen, kook af en toe een lekkere stamppot en onthoud welke medicijnen zij dagelijks moet innemen. We wonen, met hulp weliswaar, nog zelfstandig. Ik hoop dat dit nog even duurt, want na 70 jaar huwelijk zijn we een hechte eenheid. We kunnen elkaar domweg niet missen. Verliefd zijn mag op onze leeftijd niet meer zo intens zijn, onze liefde daarentegen is sterker dan ooit. Met respect, waardering, elkaar trouw blijven als steunpilaren.”

Ups and downs

De tijd vullen Toos en Hein veelal met de krant, televisie kijken en muziek luisteren. Vaste prik elke dag is het journaal, samen beleven ze veel plezier aan de shows van André Rieu. „Die herinneren aan de jaren vijftig toen ik solist en operettezanger was”, blikt Hein terug. “Ik heb conservatorium gedaan, kon aardig zingen en kreeg de hoofdrol in de operette Walzertraum. Toen de operettevereniging ophield te bestaan, werd ik solist bij het kerkkoor St. Caecilia in Kerkrade. Verder ben ik er trots op dat ik pauselijk ben onderscheiden. Zonder mijn lieve vrouw had dat nooit gekund.” Toos tenslotte: „We hadden onze ups and downs, maar hebben nooit richtig sjtriet gehad. Misschien dat we daarom al zo lang samen zijn”, lacht ze.