Voor eens en altijd: wat zit er nu precies in de frikandel?

Print
Voor eens en altijd: wat zit er nu precies in de frikandel?

Afbeelding: Shutterstock

Binnenkort kan Nederland genieten van de vegetarische frikandel van Mora. Maar wat voor vlees zit er nu eigenlijk in de gewone frikandel? Twan Jacobs van diepvriesbedrijf Beckers weet het antwoord.

Karton, beenderen, uiers, slachtafval, vet... Klanten vrezen vaak dat een frikandel gevuld is met de nodige troep, maar dat blijkt heel erg mee te vallen. ,,Die mythes zijn vijftig jaar geleden ontstaan, toen de frikandel succes begon te krijgen. Sommige ondernemers namen het niet zo nauw met de hygiëne en de grondstoffen. Maar dat waren sjoemelaars’’, stelt Jacobs.

Wat er dan tegenwoordig wel in zit? 40 procent kipseparatorvlees. Lees: het vlees dat achterblijft op het karkas als de billen, borsten en vleugels verwijderd zijn. Die karkassen worden vervolgens in de fabriek met een zeef ‘gefilterd’, waardoor het zachte vlees afgescheiden wordt van de harde botten. Met dat separatorvlees kunnen bijvoorbeeld ook nog kipnuggets en kiphamburgers gefabriceerd worden.

Paardenvlees

Terug nu naar de frikandel: die bestaat naast kip nog uit mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees (25 à 30 procent). Sommige producenten voegen daar nog een beetje paardenvlees aan toe, maar dat blijkt steeds gevoeliger te liggen. ,,Mensen zien die dieren liever in de wei dan op het bord’’, stelt Jacobs.

Tel daar tot slot nog water (30 procent), paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers bij en de frikandel is klaar. Speciale kipfrikandellen bevatten tot wel 80 procent kippenvlees en geen varkensvlees.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen