Lezing over wolven in Limburg

Print
Lezing over wolven in Limburg

De vraag is niet of, maar wanneer de wolf terugkeert in Limburg. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Thorn -

Geschied- en heemkundige kring Het Land van Thorn presenteert een lezing over wolven in Limburg in Zaal Aod Thoear aan de Steegputstraat 4 in Thorn. De lezing op maandag 27 januari begin om 20.00 uur.

Olaf op den Kamp gaat in zijn lezing in op de wolf, op weg naar Nederland. Sinds 1990 keert de Wolf weer terug in Europa. De eerste roedels vestigden zich in de Lausitz, in het oosten van Duitsland. In de Franse Alpen vestigden zich wolven uit de Apennijnen. Limburg ligt binnen het bereik van deze twee zich uitbreidende populaties en dus is het niet de vraag of de wolf naar Limburg komt, maar wanneer deze diersoort zich in onze provincie zal vestigen.

De eerste doortrekkers zijn inmiddels al gesignaleerd in aangrenzend Belgisch-Limburg en de Hoge Venen. Wat betekent de komst van de Wolf voor onze huisdieren en wat zijn de oplossingen om onze schaapskuddes te beschermen? Wolven verdwenen aan het eind van de 19e eeuw uit Nederland, maar zijn op allerlei plekken nog bewaard in toponiemen, denk aan Wolfshuis, Wolfhaag, Wolfheze en Wolfsburg. Op veel plekken werden wolven bestreden met gif, klemmen en vangkuilen. Daardoor zijn de wolven lange tijd teruggedrongen tot de periferie van Europa. Ook zijn ze verdwenen in de periferie van ons geheugen en weten we niet meer hoe we met dit roofdier in de natuur moeten leven.

Toegang tot de lezing is gratis. Zie voor meer informatie www.ghklandvanthorn.nl