Holocaustmonument Daan Roosegaarde komt ook in Heerlen, Kerkrade en Landgraaf te staan

Print
Holocaustmonument Daan Roosegaarde komt ook in Heerlen, Kerkrade en Landgraaf te staan

Het Holocaustmonument van Daan Roosegaarde in Utrecht, waarvan ook een tijdelijke opstelling in Heerlen, Landgraaf en Kerkrade komt. Afbeelding: ANP

Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / HEERLEN / Hoensbroek -

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In Heerlen, Landgraaf en Kerkrade worden tijdelijke monumenten van Daan Roosegaarde geplaatst.

In Landgraaf is woensdag een herdenking met een lichtjestocht van het Burgerhoes naar de Beutestraat. Daar wordt, net als in Heerlen en Kerkrade, het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht van Daan Roosegaarde opgezet.

In Heerlen staat Levenslicht tijdelijk vanaf woensdag op de Algemene Begraafplaats aan de Akerstraat, waar op 27 januari om 17.30 uur een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden.

Jongeren

Kerkrade plaatst Levenslicht in de Vredeskapel aan de Hoofdstraaten en neemt het dinsdag 28 januari om 19.00 uur in gebruik. Er zal dan een korte ceremonie plaatsvinden met medewerking van een aantal dialectschrijvers en een muzikant. Ook zullen jongeren van het Städtische Gymansium Herzogenrath deelnemen.

Levenslicht is een tijdelijk monument, ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. Het maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan honderdvijftig gemeenten meedoen. Zo staat Nederland stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Stenen

„Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk”, meldt de organisatie. „Daan Roosegaarde en zijn team hebben zich door deze traditie laten inspireren. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Om de paar seconden lichten de stenen van het kunstwerk weer op en doven ze weer uit, als een ademhaling in licht. De stenen zijn verdeeld over verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, soms generaties lang.

De monumenten zijn tot en met 3 februari dagelijks te bezoeken. Ze komen in het donker het best tot hun recht.