Maltese minister van Justitie stapt al na vijf dagen op

© AFP

De Maltese minister Justyne Caruana stapt na vijf dagen op omdat haar man banden zou hebben met het vermeende brein achter de moordaanslag op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia.

David van der Heeden

De minister benadrukte in haar ontslagbrief ‘dat zij niets te maken heeft met de moord’.

De Maltese krant The Times of Malta berichtte eergisteren dat Silvio Valletta, de man van de minister, samen met zakenman Yorgen Fenech naar een voetbalwedstrijd in Engeland was geweest.

Moord

Fenech is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op Galizia, die in 2017 stierf nadat haar auto ontplofte door een autobom. De journaliste schreef vooral over corruptie binnen de overheid en de zakenwereld. Valletta was als plaatsvervangend politiecommissaris betrokken bij de moordzaak.

Opgestapt

Caruana werd woensdag ingezworen als minister van het eiland Gozo, dat deel uitmaakt van Malta. Zij bekleedde deze functie ook in het vorige kabinet. Dat viel nadat premier Joseph Muscat was opgestapt vanwege de moordzaak. Hij zou het onderzoek, waarbij politici in zijn omgeving zijn betrokken, hebben verstoord. Critici beschuldigden hem ervan het onderzoek naar de moord te hebben vertraagd of zelfs te hebben gehinderd. Robert Abela, de nieuwe leider van de regerende Arbeiderspartij MLP, volgde hem op als premier.