Softwarecrisis leidt tot lange ‘Citrixfiles’ richting Den Haag

© AFP

De Citrixcrisis heeft gisterochtend geleid tot langere files op de weg en te weinig werkplekken bij ministeries en overheidsdiensten in Den Haag. Dat komt omdat ook de rijksoverheid programmatuur en servers offline haalde wegens beveiligingslekken van de software Citrix .

HERMAN STIL

Op kantoor

Via de serversoftware van Citrix kan extern worden gewerkt met de software die ook op kantoor wordt gebruikt. Doordat bij het Rijk die toegang sinds vrijdagavond is afgesloten, moeten alle ambtenaren die normaliter thuis of op locatie werken nu een vaste plek zien te vinden. De ANWB waarschuwde daarom gisterochtend voor ‘citrixfiles’.

Flexibel

Ministeries en rijksdiensten hebben dit weekend extra werkplekken ingericht, maar onduidelijk is of die voldoende zijn. „Aan medewerkers is gevraagd zo veel mogelijk rekening te houden met de situatie en flexibel om te gaan met de beschikbare werkplekken”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Ze hebben wel toegang tot de mail via hun smartphone of tablet.”

Privé-account

Ook Tweede Kamerleden hebben geen toegang tot hun beveiligde e-mail en moeten daarom de komende dagen vanuit het Kamergebouw werken. Als dat niet mogelijk is, mogen zij van het ministerie van Binnenlandse Zaken Kamervragen indienen via hun privé-account.

Wanneer het probleem in Den Haag is opgelost, is nog onduidelijk. De veiligheidsupdate voor overheidssystemen die voor gisteren werd verwacht, is uitgesteld. Binnenlandse Zaken verwacht dat een definitieve oplossing later deze week alsnog beschikbaar komt.