PvdA: maak zelfstandige net zo duur als vaste kracht

Partijleider Lodewijk Asscher vindt dat de concurrentie tussen werknemers en zelfstandigen uit de hand is gelopen. © ANP

Met behulp van een belastingverhoging voor bedrijven van 4,5 tot 9 miljard euro per jaar wil de PvdA het kostenverschil tussen werknemers en zelfstandigen drastisch verkleinen. Deze belasting kunnen bedrijven terugverdienen als zij werknemers in vaste dienst nemen. Dat schrijft de Volkskrant.

Redactie

De rest van de opbrengst is nodig voor een nieuwe collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Ook moet voortaan pensioenpremie worden betaald voor zelfstandigen die door bedrijven worden ingeschakeld.

Het plan is deel van de nieuwe arbeidsmarktvisie van de sociaal-democraten. Partijleider Lodewijk Asscher vindt dat de concurrentie tussen werknemers en zelfstandigen uit de hand is gelopen. Om dat proces te keren, moeten zelfstandigen voor bedrijven net zo duur worden als werknemers in vaste dienst. De tijd is er rijp voor, denkt Asscher. „Na het neoliberale decennium breekt een ander tijdperk aan. Na het ongebreidelde marktdenken moeten we de markten weer gaan reguleren. Zoals de arbeidsmarkt.”