Groei woningverkoop in Limburg blijft achter, maar verkopers boeren prima

© ANP XTRA

Woningen wisselen in Limburg minder vlot van eigenaar dan op de meeste plaatsen elders in het land.

Will Gerritsen

In het laatste kwartaal van het vorig jaar werden in onze provincie slechts 2,2 procent meer huizen en appartementen verkocht dan vorig jaar in dezelfde periode. Landelijk steeg het aantal verkopen echter met ruim het dubbele: 5,6 procent.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Omhoog

De Limburgers die hun huis verkochten, boerden wel goed in het vierde kwartaal van 2019. De prijzen van bestaande koopwoningen in de provincie vlogen gemiddeld met 6,7 procent omhoog, in vergelijking met een jaar eerder. Dat is beter dan de landelijk gemiddelde prijsstijging (5,2 procent). In Groningen deden de eigenaren die hun huis verkochten goede zaken, met een prijsstijging van 8,4 procent, de hoogste van het land.

Lees ook: Hoe houden we het woongeluk voor iedereen bereikbaar?

In Flevoland schoot in het vierde kwartaal van 2019 de huizenverkoop omhoog met een groeipercentage van 17,2 procent. Deze provincie was hiermee kampioen. In Overijssel nam het aantal verkochte huizen daarentegen met een half procent af vergeleken met vorig jaar. Hiermee is het de enige provincie waar in de laatste drie maanden van 2019 minder woningen werden verkocht.