Eerste matige vorst van deze winter in Limburg gemeten

© Getty Images/iStockphoto

Na het zachte weer van de laatste tijd, begint het nu toch echt een klein beetje winter te worden. In de nacht van maandag op dinsdag heeft het voor het eerst dit seizoen op een officieel meetpunt matig gevroren. In Maastricht werd het -5,4 graden, meldt Weeronline.

Redactie

,,Zo laat in de winter pas de eerste keer matige vorst komt absoluut heel weinig voor”, vertelt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza.

Matige vorst wordt het genoemd als de temperatuur tussen de -5 en -10 graden ligt. Van lichte vorst is sprake bij temperaturen tussen de 0 en -5. Dat hebben we al wel gehad, op 1 januari bijvoorbeeld in Hupsel toen het -4,9 graden Celsius werd.

Uitzonderlijk

Zo laat in de winter matige vorst is geen record, maar wel uitzonderlijk. Normaal vriest het eind november of begin december voor het eerst al matig. De laatste keer dat het in ons land officieel matig vroor is alweer een tijdje geleden. Dat was op 31 januari 2019 toen het in het zuidoosten en uiterste noordoosten van het land matig vroor.

© VidiPhoto

Dat het kwik tot meer dan 5 graden onder 0 zakte, betekent niet meteen goed nieuws voor schaatsliefhebbers. ,,Nee, de schaatsen voor op natuurijs kunnen gewoon in het vet blijven. Er is geen sprake van significante ijsgroei.” Ook fans van de Elfstedentocht moeten hopen op de weergoden wil er nog een dikke ijslaag ontstaan.

Voorspelling

,,De komende periode kan het ‘s nachts af en toe een graadje vriezen. Echt significant kouder wordt het niet. In het weekend kunnen de temperaturen oplopen tot 10 graden”, vertelt Klaassen. Deze week liggen de temperaturen in Nederland overdag tussen de 4 en 8 graden.

Mist

Het KNMI heeft dinsdagochtend vanwege dichte mist code geel afgegeven voor een groot deel van het land. In het zuiden en midden van Nederland komt mist voor met een zicht van minder dan 200 meter. In het zuidoosten kan lokaal zeer dichte mist voorkomen met een zicht van minder dan 50 meter.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg