Huren in vrije sector stijgen niet meer zo hard

© ANP

De vrije huurprijzen lopen nog steeds hard op, maar niet meer zo stevig als eerder. Volgens cijfers van verhuurplatform Pararius.nl bleven de gemiddelde prijsstijgingen afgelopen jaar onder de 5 procent, waar in 2017 plussen van tot wel 10 procent werden genoteerd.

ANP

Pararius keek hiervoor elk kwartaal naar de gemiddelde maandelijkse huurprijs per vierkante meter. Voor vrije sectorwoningen lag deze in de laatste periode van vorig jaar op 16,77 euro. De absolute huurprijs zou landelijk lager uitkomen als Amsterdam buiten beschouwing wordt gelaten. De hoofdstad is met een gemiddelde huurprijs van 23,68 euro per vierkante meter de duurste stad van Nederland.

Maar in Amsterdam lopen de prijzen de laatste tijd niet meer zo hard op als in de rest van het land. Vrije huurwoningen waren er afgelopen kwartaal nog ruim 3 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen in Bussum stegen met een toename van ruim 14 procent het hardst.

De woningmarkt lijkt al enkele kwartalen op rij in rustiger vaarwater te zijn gekomen, constateert Pararius-directeur Jasper de Groot. „Ter vergelijking: de gemiddelde landelijke prijsstijging in de vrije huursector komt niet hoger uit dan de maximaal mogelijke prijsstijging in de sociale huursector.” Toch zijn de problemen in de vrije sector huurmarkt nog niet opgelost, benadrukt hij. „De vraag naar woningen wordt niet minder en het aanbod neemt niet snel genoeg toe.”

De Woonbond vindt dat de huurstijgingen nog steeds fors zijn. „Bovendien is de vrije huurmarkt al onbetaalbaar. Er is echt regulering nodig van de huurprijzen in dit segment”, stelt de belangenbehartiger van huurders. De Woonbond pleit er al langer voor om de prijzen in de vrije sector aan banden te leggen. Ook wil de huurdersorganisatie dat huurders in dit segment toegang krijgen tot de huurcommissie als ze een geschil hebben met hun huisbaas. Nu kunnen zij als er problemen zijn met achterstallig onderhoud of te hoge servicekosten alleen naar de rechter stappen.

Gemiddelde huurprijs per vierkante meter sinds 2010: