Handlangers mocromaffia-kopstuk verzetten zich niet bij arrestatie

De vier mannen die zondag zijn aangehouden bij Zevenaar (één) en Wehl (drie aanhoudingen) hebben zich niet verzet tegen hun arrestatie. Dat maakt de politie bekend, bijna twee dagen nadat de vier zondagmorgen hebben geprobeerd Omar L. te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen.

Rick Aalbers

Eén van de mannen was bij Zevenaar al uit de vluchtauto gesprongen en kon daar worden gearresteerd. De andere drie mannen werden opgepakt na een wilde achtervolging die eindigde op de N813 bij Wehl. Met getrokken wapens werden de drie ‘uit de auto gepraat’. Daarbij is een waarschuwingsschot gelost, er is niet geschoten op de auto of de verdachten, aldus de politie.

Lees ook: Een ‘gewetenloze’ Mocromaffia-spil: Omar L. moest zondag bevrijd worden

Alle vier verdachten zijn tussen de 20 en 30 jaar oud en volgens de politie ‘niet woonachtig in Nederland’. Maandag bevestigden verschillende bronnen al dat het kwartet afkomstig is uit de buitenwijken van Parijs in Frankrijk en een Marokkaanse achtergrond heeft.

Mislukte poging mocromaffia-kopstuk te bevrijden

De vier wilden zondagmorgen de tot een levenslange celstraf veroordeelde crimineel Omar L. bevrijden uit de gevangenis in Zutphen. Het kopstuk van de mocromaffia is na deze bevrijdingspoging overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, zo heeft Justitie bevestigd.

© ANP

Bij de uitbraakpoging werd de toegangspoort tot de gevangenis geramd met een brandend busje. De vier gingen er daarna vandoor in een vermoedelijk gestolen Volkswagen Golf. De politie achtervolgde de vluchtauto door grote delen van de Achterhoek en Liemers. De vluchtwagen leek naar het Duitse Emmerik te rijden. De Duitse politie is gealarmeerd om daarop te kunnen anticiperen.

Lees ook: Verdachten van ontsnappingspoging bij gevangenis Zutphen hebben Franse nationaliteit

De wagen van de verdachten werd uiteindelijk door Duitse politiewagens klemgereden bij Wehl. De Volkswagen Golf had zeker twee lekke banden, die waren kapotgereden als gevolg van de roekeloze rijstijl van de bestuurder.

‘Handen vol aan het onderzoek’

De politie laat weten volop bezig te zijn met het onderzoek en daar ‘de handen vol’ aan te hebben. Er is informatie verzameld van getuigen en ook is de vluchtauto in beslag genomen voor onderzoek.

Verder onderzoekt de politie de rol van elk van de opgepakte verdachten in de bevrijdingspoging van Omar L.

Alle vier de mannen zitten nog vast in volledige beperkingen, wat betekent dat zij geen enkel contact mogen hebben met de buitenwereld.