De Waus brengt voor de elfde keer worst naar De Wuilus

Fred van den Boogaard en René Oostdam van Neutjesrang op het Wausepodium in Grenswerk. © Lé Giesen

Voor de elfde keer gaat VVVVVVVVVVVV De Waus zaterdag te voet van Venlo naar Velden om De Wuilus een worst aan te bieden. In de hoop dat het goed weer wordt op Gekke Maondaag.

Jos Bouten

„Ik geloof niet dat ze ooit 0p Gekke Maondaag mooi weer hebben gehad sinds wij een worst brengen. Of het regent, of het waait hard, er is altijd wel wat.”

Gé van Beek en Bert Pollux, beiden vice-voorzitter van De Waus, malen er niet om. Want de jaarlijkse voettocht vanaf café de Gaaspiep in de Duitse hoek naar de bierpomp op de Markt in Velden is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een groot feest. Met onderweg twee stops, vroeger bij sterrenrestaurant Valuas maar nu bij de B&B bij het Kepelke van Genuuj. Onder de brug van de A67 over de oude Venloseweg is het ‘Viaducbal’.

De eerste keer liepen zo’n dertig mensen op zaterdag mee, inmiddels zijn het er misschien wel tweehonderd. Het vreemde is, aldus Van Beek en Pollux, dat er veel mensen meelopen die geen lid zijn van De Waus. Mensen die wellicht dolgraag spek- en boeënelid, willen worden en op een wachtlijst staan. Want die is er voor de jaarlijkse carnavalszitting van De Waus op de tweede maandag van januari.

Selectief

De Waus begon veertien jaar geleden als leuke avond voor de organisatoren zelf, tien man die zich vice-voorzitter noemen. Iedereen mocht elf mensen uitnodigen, meer konden er niet in bij Baer de Woers aan de Steenstraat waar De Waus destijds zat. Na enkele omzwervingen kwam De Waus in Grenswerk terecht. Daar is plek voor veel meer mensen, maar je moet nog steeds worden uitgenodigd. Pollux: „Wij ervan overtuigd zijn dat we een zaal hebben die vanaf de eerste minuut meedoet. Dertig näölers kunnen de pret bederven.” Van Beek: „We discrimineren niet maar zijn wel selectief.”

Gediscrimineerd wordt er ook niet bij de entree. Iedereen moet vijftien euro betalen, ook Jack Poels van Rowwen Hèze die dit jaar in de zaal zat. De Waus steunt namelijk goede doelen als de Herfshane, het Rode-Kruisbal, de Giel Aerts Trofee en de Nach van ut Limburgse leed. Zelfs de artiesten moeten dokken. Pollux: „Zonder entreebewijs kom je niet binnen. En als je niet binnen bent, kun je ook niet optreden, zo eenvoudig is het.”