‘Cyberaanval Universiteit Maastricht begon al in oktober’

De inbreuk in het computernetwerk van de UM begon al in oktober. © ANP

De cyberaanval op de computernetwerken van de Universiteit Maastricht werd al ingezet in de eerste helft van oktober 2019.

onze verslaggever

Dat stelt Universiteitsblad Observant op basis van goed ingevoerde bronnen. Twee maanden voordat de universiteit digitaal werd lamgelegd zou een computer bij de psychologiefaculteit of de Faculty of Health, Medicine and Life zijn getroffen. Op een later tijdstip zou een computer bij de School of Business and Sciences zijn geïnfecteerd met het zogenoemde Clop-virus. De Observant meldt dat zo’n zelfde procedure zich heeft voorgedaan bij de Universiteit Utrecht. Maar daar zou twee jaar eerder geïnstalleerde software de aanval hebben kunnen afslaan.

Lees ook: Terrorismebestrijder: ‘Hack Universiteit Maastricht had niet mogen gebeuren’

De Universiteit Maastricht werd uiteindelijk vanaf 23 december gedurende twee weken digitaal op alle fronten lamgelegd. Mogelijk is er losgeld van ‘enkele tonnen’ betaald aan de cybercriminelen waarna de systemen stapje voor stapje konden worden opgestapt. Meer duidelijkheid volgt daar pas over op een voorlichtingsbijeenkomst op 5 februari op de UM.

Lees ook: Gijzelsoftware zet universiteit voor het blok: betalen of niet betalen?