Iraanse politicus zet prijs op hoofd Trump: Drie miljoen voor wie hem doodt

© EPA

Een Iraans parlementslid heeft een prijs op het hoofd van de Amerikaanse president Trump gezet. Politicus Ahmad Hamzeh heeft een beloning uitgeloofd van 3 miljoen dollar, zo’n 2,7 miljoen euro, voor wie Trump ombrengt.

David van der Heeden

Hamzeh zei ook dat Iran niet bedreigd zou worden als het land nucleaire wapens had.

De Iraanse parlementariër zei dat hij het aanbod doet namens de provincie Kerman. De bij een Amerikaanse drone-aanval omgekomen prominente Iraanse generaal Qassem Soleimani kwam uit de stad Kerman. Hij vond op 3 januari de dood op het vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Volgens Trump hebben de Amerikanen Soleimani uit de weg geruimd, omdat hij vergaande plannen had om Amerikaanse doelen aan te vallen. ‘Een onmiddellijke dreiging’, klonk het. De president verklaarde later dat vier Amerikaanse ambassades de vermoedelijke doelen van Soleimani waren geweest.

Antiterreuroperatie

De drone-aanval zou daarmee een legitieme antiterreuroperatie zijn geweest, maar anderen in Trumps omgeving waren minder stellig. Of twijfelden openlijk. ,,Mijn verwachting was dat ze het op onze ambassades gemunt hadden’’, sprak defensieminister Mark Esper. De ambassades zelf bleken niet geïnformeerd.

Uit wraak voor de aanslag op de hoogste Iraanse legerleider vuurde Irak in de nacht van 8 januari een aantal raketten af op Amerikaanse luchtmachtbases in Irak. Volgens Irak vielen daarbij tientallen doden en gewonden, maar Washington verklaarde dat er geen slachtoffers vielen te betreuren.

Iran zei dat de aanvallen werden uitgevoerd ‘in naam van de martelaar generaal Qassem Soleimani’. ‘Een klap in het gezicht van de Amerikanen’, noemde de religieus leider Khamenei de raketaanval. De ochtend van de aanval werd ‘per abuis’ een Oekraïens passagiersvliegtuig door de Iraanse Revolutionaire Garde neergehaald.

Drie miljoen

In de dagen na de Iraanse vergeldingsaanval kwamen nog een aantal raketten neer in de buurt van Amerikaanse doelen in Irak, waaronder een Iraakse luchtmachtbasis waar de VS gelegerd is en een ambassade. De rust na de dood van Soleimani lijkt met de uitspraken van Hamzeh nog niet teruggekeerd.

Hamzeh liet weten dat Iran niet bedreigd zou worden als het land nucleaire wapens had. ,,Als we vandaag over atoomwapens zouden beschikken, zouden we niet worden bedreigd’’, sprak de politicus. ,,We moeten de productie van langeafstandsraketten, die kernkoppen kunnen dragen, op onze agenda zetten. Dat is ons recht.’’

Volgens Hamzeh zal de provincie de beloning voor Trumps moordenaar(s) contant uitbetalen. ,,Namens de bewoners van Kerman zullen we drie miljoen dollar uitbetalen aan een ieder die Trump doodt.’’ Of Hamzehs oproep tot een aanslag op het leven van Trump politieke bijval krijgt, is niet bekend.