Amsterdam

ACM stelt telecomaanbieders ultimatum over kosten voor gebruik mobiele telefoons in buitenland

Print
ACM stelt telecomaanbieders ultimatum over kosten voor gebruik mobiele telefoons in buitenland

Afbeelding: Getty Images

Telecomaanbieders bieden bij mobiel internetgebruik in het buitenland (roaming) niet altijd dezelfde voorwaarden als thuis, terwijl dit wel zou moeten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt de telecomaanbieders daarom een ultimatum: ze krijgen vier weken de tijd om ervoor te zorgen dat ze zich voortaan aan de regels houden. Doen ze dit niet, dan zal de toezichthouder mogelijk handhavend moeten optreden.

„We hebben geconstateerd dat een aantal telecomaanbieders bij roaming binnen de Europese Unie een lagere internetkwaliteit aanbiedt dan in Nederland, terwijl diezelfde kwaliteit wel beschikbaar is”, legt ACM-bestuurslid Henk Don uit. „Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder haperingen Netflix te bekijken in hd-kwaliteit.”

Welke partijen volgens het onderzoek van de ACM nalatig zijn, heeft de toezichthouder niet naar buiten gebracht. Ook kan een woordvoerder niet aangeven wat de mogelijke handhavingsmaatregelen precies zijn. De ACM hoopt dat de partijen nu uit zichzelf orde op zaken stellen.

Het is de waakhond erom te doen dat telecomaanbieders er voor de start van de voorjaarsvakantie voor zorgen dat ze de beste kwaliteit mobiel internet bieden die beschikbaar is. „Als 4G beschikbaar is, moeten klanten die thuis ook 4G hebben, daarvan gebruik kunnen maken”, aldus Don.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →