Klokkenluidster Universiteit Maastricht mag toegang tot lab worden geweigerd
© ANP
De Universiteit Maastricht (UM) hoeft een klokkenluidster op dit moment geen toegang tot haar laboratorium te geven.
Dat heeft de rechter in Roermond dinsdag besloten. Volgens de rechter is het intrekken van de toegangspas voldoende gemotiveerd door de UM.
De zaak was aangespannen door de 29-jarige Eleni Liapi. Ze is sinds juni 2016 promovenda bij CARIM, het onderzoeksinstituut voor hart- en vaatziekten van de UM. Tijdens haar werkzaamheden stuitte ze op fouten in wetenschappelijke data. Na interne melding daarvan ontstonden er wrijvingen met haar leidinggevende, die vervolgens haar supervisor niet meer wilde zijn. In februari 2019 werd Liapi de toegang tot het laboratorium ontzegd, volgens de UM omdat ze zonder begeleider daar toch niet kon werken. Dat standpunt neemt de rechtbank nu over: het is ‘voldoende aannemelijk dat onderzoek in het laboratorium in het kader van het promotieonderzoek van de promovenda alleen zinvol kan zijn als zij een supervisor heeft. De begeleiding bij een promotieonderzoek door de universiteit is immers van groot belang’.
Lees ook: ‘Klokkenluider wetenschapsfraude Universiteit Maastricht zit al bijna een jaar in verdomhoekje’
Liapi zelf stelt dat haar de toegang is ontzegd omdat ze klokkenluider is. De promovenda werd ook gevraagd maanden vóór de einddatum van haar contract zelf al ontslag te nemen. Een mediation-traject slaagde tot op heden niet. Bemiddelingspogingen – over andere begeleiders of over een vertrek van Liapi naar een andere universiteit – leverden tot nu toe niets op. Liapi zit inmiddels al bijna een jaar thuis. De promovenda maakte haar verdenkingen van wetenschapsfraude kenbaar bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de UM. Die had al met een oordeel moeten komen maar dat is uitgesteld. Het wordt nu ‘binnen enkele weken’ verwacht, meldde de UM. Het landelijke Huis voor Klokkenluiders heeft Liapi erkend als klokkenluider. Haar klacht bij de interne Commissie Ongewenst Gedrag is eind vorig jaar afgewezen. De rechter heeft in haar vonnis partijen opnieuw opgeroepen tot een oplossing te komen. ‘Beide partijen hebben hetzelfde doel: afronding van het promotieonderzoek van de promovenda’, aldus de rechter.
Lees ook: Klokkenluider: ‘Onderzoekers Universiteit Maastricht pleegden wetenschapsfraude’