Zware averij voor vastgoedconcern Muermans, bedrijven kiepen om

© Franco Gori/iStock

Na het bedrijf van zijn voormalige zakenpartner Piet van Pol is nu ook het concern van de Roermondse vastgoedondernemer Harry Muermans in zeer zwaar weer beland.

Theo Sniekers

De rechtbank Limburg heeft dinsdag op verzoek van de Belastingdienst drie van zijn bv’s failliet verklaard. Tot dat drietal behoort ook Muermans Vast Goed Roermond, dat aan de top staat van een dertigtal bedrijven. Eind 2016 had deze onderneming een negatief eigen vermogen van 61,8 miljoen euro, zo blijkt uit het laatste gepubliceerde jaarverslag.

Lees ook: Harry Muermans: architect van het kwaad of de onschuld zelve?

Curator Bob van Brink kan nog niets zeggen over de oorzaak van de drie faillissementen en de gevolgen daarvan. „Ze betekenen niets”, verklaart Muermans (73) zelf. „Het concern bestaat in totaal uit 48 vennootschappen, we gaan gewoon door. Maar als ze twaalf jaar aan je trekken en sleuren, dan houd je bepaalde dingen niet tegen. Het Openbaar Ministerie probeert me te ondermijnen en kapot te maken.”

Veroordeling

Muermans werd eind 2018 na een al tien jaar voortslepend onderzoek wegens witwassen veroordeeld tot negen maanden cel en het betalen van 1,3 miljoen euro. Dat gebeurde in een uitloper van de grote vastgoedfraudezaak Klimop. De Limburgse ondernemer zegt onschuldig te zijn en is in beroep gegaan tegen zijn straf. Enkele jaren geleden dagvaardde hij ook de Nederlandse staat om financiële compensatie te krijgen voor de schade die hij door zijn vervolging zegt te lijden. Muermans werkte lange tijd samen met de vorig jaar op 75-jarige leeftijd overleden projectontwikkelaar Piet van Pol. Muermans was in Roermond onder meer betrokken bij de bouw van theater-hotel De Oranjerie en de realisatie van de stadsbibliotheek.

Lees ook: Celstraf voor vastgoedbaas Harry Muermans

Breuk

Rond de eeuwwisseling kwam het tot een breuk tussen beide partners. Van Pol richtte zich daarna vooral op Roermond waar hij met wethouder Jos van Rey grote projecten van de grond kreeg, Muermans op ‘de rest van de wereld’. Van Pol Beheer BV kreeg vorig jaar na het overlijden van Piet van Pol uitstel van betaling. Het bedrijf kwam in de problemen door de corruptiezaak rond Van Rey.