Week 20 van de Limburgse bevrijding: onderduikster verraden en vermoord in het zicht van de vrijheid
In de week van 23 tot en met 30 januari 1945 vindt de Rotterdamse Cato Elisabeth van Lier de dood in concentratie Ravensbrück. De Joodse zat ondergedoken in Hoensbroek, maar werd daar drie weken voor de bevrijding verraden. In het nog bezette Maasniel stort een Brits toestel neer.
Bevrijd deze week:
23 januari: Brachterbeek, Maasbracht, Montfort. 24 januari: Reutje. 25 januari: Linne. 26 januari: Posterholt. 27 januari: Sint-Odiliënberg
Drie broers begraven Britse bemanning
MAASNIEL, dinsdag 23 januari. Het is vroeg in de ochtend als de 16-jarige Louis Cox in Maasniel gewekt wordt door enorme herrie. Hij kijkt naar buiten en ziet dat een Brits vliegtuig is geland in de wei. Het staartstuk is weg. Maasniel is nog bezet en de Duitsers dwingen Louis en zijn twee broers de dode bemanningsleden te begraven. Met een zelfgemaakte slee, getrokken door een veulen, brengen ze de lichamen naar de begraafplaats Kapel in ’t Zand. Jaren later krijgt Louis bezoek van de nabestaanden van de inzittenden.
Lees ook: Zuster Josefa (99) vluchtte met honderden weesjes uit Roermond naar Friesland
Twee geliefden herenigd na maanden scheiding
DIETEREN, dinsdag 23 januari. In 1944 heeft Harie Penders uit Dieteren zich verloofd met Mia Moonen uit Nieuwstad, vijf kilometer verderop. In september wordt Nieuwstad bevrijd, maar Dieteren niet. Dat gebeurt 17 januari. Harie schrijft in zijn dagboek: „Dinsdag 23 Januari. Wat een plezierige tocht. Geen angst meer voor razzia, voor de granaten. Maandenlang hadden wij verlangend uitgekeken naar de bevrijding en nu waren wij bevrijd en nu ging het al zingende naar Sittard.’ Op 24 januari wordt hij in Geleen herenigd met Mia.
Neergeschoten tijdens missie voor Gerbrandy
HOENSBROEK/LOBITH - Het is ochtend. Een bootje steekt de Waal over bij Lobith met drie verzetsstrijders. Ze hebben een bericht hebben uit bezet gebied voor minister-president Gerbrandy. Onder hen Stef Stienstra uit Hoensbroek. De boot komt vast te zitten in versperringen. De Britten schieten en Stef wordt dodelijk getroffen. Zijn broer Henk stierf op 23 november, toen een munitieopslag ontplofte in Hoensbroek.
© Ancestry
Lees hier brieven en luister naar verhalen van lezers over de bevrijding.
Verraden en vermoord in het zicht van de vrijheid
HOENSBROEK/RAVENSBRÜCK, maandag 29 januari. Op 30 augustus 1944, drie weken voor de bevrijding van Hoensbroek, werd de Joodse onderduikster Cato Elisabeth van Lier verraden. Hoewel ze op de lijst voor vernietigingskamp Auschwitz stond, belandde ze in concentratiekamp Bergen-Belsen. Na drie weken werd ze weer overgeplaatst naar Ravensbrück, een kamp dat voornamelijk bestemd was voor vrouwen. Terwijl Duitsland op het punt van instorten stond, werd Cato op 29 januari 1945 in het kamp vermoord.
Luister ook naar de podcast-serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Boy Sampers (88) uit Linne. Die plaats werd als laatste in de Roerdriehoek op 25 januari bevrijd. Boy Sampers vertelt over een verongelukte parachutist die hij zag liggen en hoe kostbaarheden op mysterieuze wijze verdwenen uit de kruipruimte onder hun huis dat zij bij de evacuatie moesten verlaten. Luister hier de andere podcasts in deze serie.