Vier mannen opgepakt voor smokkel van 700 personen in koelwagens en boten

Foto ter illustratie. © ANP

De politie heeft dinsdagochtend in Den Haag, Leiden en Krimpen aan den IJssel vier personen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Het mensensmokkelnetwerk zou volgens de Franse politie zo’n 700 personen in koelwagens en boten hebben overgezet naar Engeland.

Michiel van Gruijthuijsen

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat een eetgelegenheid in Den Haag voor de verdachten een vaste ontmoetingsplaats was voor smokkelaars en (mogelijk) gesmokkelden. De Koninklijke Marechaussee werkte actief mee aan dit onderzoek van de Franse autoriteiten.

Een 36-jarige man uit Krimpen aan den IJssel en een Hagenaar (51) worden overgeleverd aan Frankrijk, waar volgens het OM dinsdag nog meer aanhoudingen volgen. Een 39-jarige Hagenaar en een man uit Leiden (42) worden verdacht van migrantensmokkel in Nederland en worden daarom hier berecht.

Vier miljoen

De vier mannen vroegen zo’n 5000 euro per migrant per overgang en hebben in totaal zo’n vier miljoen euro verdiend. Bij doorzoekingen in hun huizen werden meerdere vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf aangetroffen.

De politie doet ook onderzoek naar de betrokkenheid van een 36-jarige man uit De Lier bij het financieren van mensensmokkel. De politie Den Haag heeft bij de man, eigenaar van meerdere belwinkels, telefoons en usb-sticks in beslag genomen. Hij is niet aangehouden.