‘Boeren kunnen niet zonder subsidies, regenten niet zonder declaraties’
© De Limburger
COLUMN - Het wordt almaar amusanter rondom integriteit in Midden-Limburg, zeg maar op de as Weert-Roermond. In Weert draait het om subsidies, in Roermond om declaraties. Een duidelijk cultuurverschil tussen boer en bourgeois. Boeren kunnen niet zonder subsidies, regenten niet zonder declaraties.
Toch heeft Weert ook een geschiedenis met burgemeestersdeclaraties. Het begon in 1999 met Karel Majoor. Die verhuisde niet naar Weert, omdat hij geen woning kon vinden met ruimte voor 50 meter boekenplank en een vleugelpiano. Nu zijn ze in weert inderdaad niet zo van boekenlezen en pianospelen, zeker niet tegelijkertijd. Dus werden er volop woon-werkverkeer- en verblijfskosten gedeclareerd. En zelfs nog een pied-à-terre waar het bed onbeslapen bleef.
Zoiets roept vragen op. Deze werden in het brave Weert pas na enkele jaren gesteld, zodat Majoor de woon-werkfarce pas na vijf jaar opgaf en in 2004 met een riante regeling voorgoed thuis kon blijven onder de smoes van onbeantwoorde vragen over: ‘de balans in je leven’, ‘noodzakelijke waardering en voldoening’ en ‘heersende omgangsvormen en bejegening’. Vragen kwamen er opnieuw na het aantreden van Jos Heijmans in 2011, alleen wat eerder, toen deze ook besmet bleek met het woon-werkdeclaratievirus. Toch wist ook hij het nog tot 2016 uit te zieken eer hij neerstreek in Stramproy. Dat is weliswaar Weert op papier, maar: ’ne Zoatmaal es geîne Rogstaeker. Nu gaat het in Weert alleen nog over subsidies.
In Roermond gaan de vragen nog steeds over declaraties (en geheime rapporten) van de burgemeester. Uitgerekend door Jos van Rey. Rianne Donders vindt dat je alleen vragen mag stellen met juiste intenties, dat is respectvol; verkeerde intenties beschadigen. Maar wie bepaalt wat de juiste intenties zijn? Wat blijft er nog over van controle, wanneer de slager bepaalt wie zijn vlees mag keuren en hoe? Bovendien heeft Van Rey het bewezen voordeel dat hij precies weet welke vragen te stellen, na zoveel huiswerk met de rijksrecherche. Toch heeft Donders er de werkgroep ‘Hoe gaan wij in Roermond om met het vragenrecht?’ doorgedrukt. Mijn vraag: hoe verzin je het? Dan ook maar een werkgroep ‘Hoe gaan wij in Weert om met subsidies uit de pot asielzoekersbijdragen?’? Het deftige Roermond neigt naar een ordinair voorprogramma van The Passion op het Munsterplein. In het brave Weert zit de burgemeester zelfs mee aan bij het beantwoorden van de vraag hoe om te gaan met zijn dubieuze integriteit. Over slager en vlees gesproken, rest nog één vraag: waar is Theo Bovens?