‘Roermond heeft al het bevrijdingsfestival en Venlo de Zoepkoel. Dan verdienen wij wel de opening van het vastelaovesseizoen’

© De Limburger

COLUMN - Waar moeten we nu naar toe met die opening van het vastelaovesseizoen? Nu ze zich in Maastricht als echte ambtenaren aan de regeltjes houden voor de bezetting van het Vrijthof, liggen de mogelijkheden open voor iets nieuws.

Paul Heffels

Wat zijn de opties? Voor sommigen voelt die 11 van de 11e als een soort van bevrijding uit het dagelijkse bestaan vol beslommeringen en verplichtingen en dus lijkt er iets voor te zeggen om het dan maar in navolging van het Bevrijdingsfestival in Roermond te gaan houden. Maar ja, daar is de Markt al snel helemaal vol en bovendien loop je het risico er die dag dan ook nog eens duizenden Rheinländer bij te krijgen, die toch al in het Outlet rondstruinen. In Heerlen is ook geen optie, want die denken dat de 11e van de 11e op 10 november valt. Venlo heeft al de aftrap op de vastelaoveszaterdag met de Boetezitting en om nou twee keer met die polsbandjes te zitten klooien is niet wenselijk.

Sittard-Geleen roerde zich ook in de strijd. Die dachten als Roermond al het bevrijdingsfestival heeft en Venlo de Zoepkoel dan verdienen wij wel de opening van het vastelaovesseizoen. Maar u snapt het al: vervolgens kwam weer snel de vraag op moet het dan in Sittard gaan plaatsvinden of moet het in Geleen? In Geleen, zeggen de Flaarisse, immers wij zijn nog wel bij elkaar en in Sittard hebben ze al genoeg festiviteiten. Ja maar, zegt (een gedeelte van) Sittard, wij organiseren al het Oktoberfeest, dus we laten dat terrein nog even een paar weekjes braak liggen en dan kan het daar weer loos gaan. Maar vervolgens zitten ze elkaar weer in de haren want valt het nu onder de Marotte, de Vrienden van het Oktoberfeest of onder de Societé Zitterd?

Even opperde Berry nog om het in Munstergeleen te houden waar hij goede ervaringen heeft met de Boetezitting, maar dat werd weer snel van tafel geveegd door Pieter, die aangaf dat het dan ook in Buchten zou kunnen plaatsvinden, waar zijn zoon prins is. Ik denk zelf dat we van de steden af moeten en moeten kijken naar een plaats waar ze gewend zijn aan overlast en die goed bereikbaar is. In Noord-Limburg hebben ze binnenkort plaats zat na het sluiten van die varkensstallen, maar dat is weer niet te bereiken; Schinveld en Eijsden hebben ook veel overlast, maar die komt weer vooral uit het buitenland. Dus ik denk dat het Beek zal worden. Als het een beetje mee zit gaan daar binnenkort geen vliegtuigen, maar hendjes de loch in.