Limburgse CDA’er wekt woede met foto’s van gaskamers Auschwitz

Martijn van Helvert (CDA) tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ANP

CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert heeft voor ophef gezorgd door foto’s op zijn Instagram-account te plaatsen van de gaskamers en crematorium-ovens van voormalig concentratiekamp Auschwitz. Het CIDI reageert boos, net als collega-Kamerlid Gidi Markuszower.

Redactie

© Instagram

Van Helvert uit Sittard maakte de foto’s tijdens een bezoek aan het kamp. Eigenlijk mogen in de gaskamers geen foto’s worden gemaakt, maar de CDA’er maakte en plaatste deze toch onder de hashtag ‘#gaskamer. Pijnlijk genoeg spelde hij de naam van het concentratiekamp ook nog verkeerd, namelijk als ‘Auswitz’ in plaats van ‘Auschwitz’.

Een woordvoerder van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) laat weten teleurgesteld te zijn, hoewel het Auschwitz Comité er minder problemen mee heeft.

PVV-Tweede Kamerlid Markuszower heeft er echter geen goed woord voor over: ,,Foto’s uit de gaskamers van Auschwitz. Ongepaste lugubere interessantdoenerij van deze CDA’er over de ruggen van miljoenen vermoorde Joden; waaronder ook mijn familieleden. Bah!’’, twittert hij.

Van Helvert heeft laten weten dat hij ‘niemand heeft willen kwetsen’. ,,Al helemaal geen mensen die daar familie hebben verloren. Als je weet dat één op de vijf kinderen geen idee heeft wat er in Auschwitz is gebeurd, dan is het misschien ook juist goed dat dit wordt gedeeld. Dat is mijn intentie geweest.”

Lees ook: ‘De influencewitz van CDA’er Martijn van Helvert’