Woensdag mogelijk besluit over ophokplicht

© Getty Images

Pluimveehouders moeten hun dieren mogelijk een tijdje binnenhouden. Minister Carola Schouten (Landbouw) neemt hoogstwaarschijnlijk woensdag een besluit over een dergelijke ophokplicht.

Redactie

Boeren maken zich grote zorgen over het vogelgriepvirus. Nadat het eerder al in Oost-Europa opdook, werd maandag ook een besmetting gemeld in Duitsland. Het virus kan worden verspreid door trekvogels. Reden waarom boerenorganisaties pleiten voor een ophokplicht om zo de kans op besmetting te verkleinen.

Lees ook: Pluimveeorganisaties willen ophokplicht wegens oprukkende vogelgriep uit Oost-Europa

De laatste keer dat er een ophokplicht gold na uitbraak van de vogelgriep was in 2017. Toen gold die voor vijf maanden, wat voor veel pluimveehouders een financiële strop was. Niet alleen moesten sommige bedrijven geruimd worden, ook mochten vrije uitloop-eieren niet meer verkocht worden. In 2003 was de uitbraak zo groot, dat een derde van de totale pluimveestapel in Nederland geruimd moest worden. Dat was een schadepost van 300 miljoen euro.

Maatregelen

De pluimveesector wil herhaling van dat rampjaar voorkomen en dringt aan op maatregelen bij Schouten. De economische belangen zijn groot. In Nederland zijn er zo’n 100 miljoen kippen. Schouten heeft een aantal wetenschappers om advies gevraagd. Dat advies is inmiddels af, maar door ziekte zal de minister er zoals het er nu naar uitziet pas woensdag een besluit over nemen.